Guider

5 anledningar till att skaffa laddbox hemma

en sladd som laddar en elbil eller en hybridbil
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Kör du en elbil är det i princip ett måste att skaffa en laddbox till hemmet för att kunna ladda precis när du vill, lättillgängligt. Det finns flertalet anledningar till att du bör installera en laddbox i hemmamiljö vilka flertalet du säkert aldrig hört talas om.

I denna artikel tar vi upp 5 anledningar till att skaffa laddbox hemma. Häng med!

1. Ladda när du vill i hemmamiljö

Vi börjar med den mest givna anledningen – att kunna ladda när du vill. Saknar du laddbox hemma behöver du ta dig till en publik laddstation varje gång du ska ladda. Det krävs mycket planering för att få vardagen att gå ihop utan en laddbox hemma.

Att hitta den bästa laddboxen till din elbil är inte heller särskilt svårt, då det finns en mängd tjänster och installationsföretag som kan hjälpa dig att välja rätt modell.

Läs mer: Vad kostar en elbil egentligen?

2. Bättre pris jämfört med publik laddstation

Laddar du via en publik laddare kommer du behöva betala mycket mer för din laddning jämfört med om du hade haft en laddbox hemma. Laddar du via en publik laddstation kommer du betala omkring 3 – 6 kronor per kWh (kilowattimme).

Laddar du via en laddbox hemma betalar du istället i genomsnitt omkring 1,5 kronor per kWh.

Läs mer: Litiumbatterier blir allt vanligare

3. Ladda säkert utan risk

Det är möjligt att ladda sin elbil via det vanliga eluttaget. Det är dock inget som rekommenderas på grund av den stora säkerhetsrisken. Vägguttag är inte utformade för att tåla hög belastning under lång tid. Det kan leda både till överhettning och brand.

Dessutom har vägguttag ingen trogen säkring. På grund av dessa säkerhetsrisker bör du inte ladda din elbil via det vanliga eluttaget. Det bör enbart göras i absoluta nödfall och helst inte alls.

Kvinna ladda en bil via en

4. Enkel och prisvärt tack vare skatteavdrag

Det är både enkelt och prisvärt att installera en elbilsladdare hemma. Det finns en mängd företag att välja mellan där du kan köpa både laddbox och installering.

Det enklaste är att beställa en full lösning där du får både laddbox och installering av samma leverantör, på det sättet sköter ett och samma företag hela processen.

Installationen behöver nämligen utföras av en behörig elektriker. Det är inget du kan göra själv om du inte arbetar som elektriker.

Något som gör installationen väldigt prisvärd är skattereduktionen från Skatteverket som ger dig 50 % avdrag på material- och arbetskostnaderna när du installerar en laddbox hemma.

Denna skattereduktion kallas för “Grön Teknik”. Det finns vissa krav du behöver uppfylla för att bli beviljad avdraget. Kraven gäller dig som privatperson men det finns också vissa krav som laddboxen behöver leva upp till.

Gå därför noga igenom Skatteverkets krav innan du köper din laddbox och installation så att du säkert kan ta del av avdraget som gör din investering mycket mer prisvärd.

Läs mer: Hur länge håller ett elbilsbatteri?

5. Kan höja värdet på din bostad

Över till den sista fördelen. Elbilar kommer öka allt mer de kommande åren, det tyder utvecklingen på. Genom att installera en laddbox hemma investerar du såklart i dig själv (med tanke på alla fördelar vi tagit upp ovan) men du investerar också i framtiden. Din bostads värde kommer sannolikt att öka genom att du har en laddbox installerad.

Lämna en kommentar