Fordon

Hur länge håller ett elbilsbatteri?

Hur lange haller ett elbilsbatteri

Att ha koll på vad elbilsbatteriets såväl prestanda som hållbarhet är viktigt när du ska köpa en ny elbil.

Men hur länge håller ett genomsnittligt elbilsbatteri egentligen – och hur kan du göra för att förlänga livslängden på batteriet?

Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Hur länge håller ett elbilsbatteri?

Ett elbilsbatteri håller i regel mellan cirka 10 och 20 år. Batteriet slutar inte fungera helt plötsligt, utan du får i stället räkna med en långsam degradering på ungefär 2,5 % per år. När mellan 10 och 20 år har gått har batteriet blivit så dåligt att räckvidden helt enkelt inte länge räcker till.

Att köpa ett nytt elbilsbatteri kostar en bra bit över 100 000 kronor, men att byta enskilda poler på batteriet kan i många fall vara en bra nödlösning. Då kan du nämligen förlänga livslängden på batteriet för en billig summa, men värt att veta är att batteriet till slut måste bytas ut i vilket fall.

Läs mer: Så mycket kostar det att köpa en elbil.

3 tips för att förlänga livslängden för elbilsbatterier

  1. Ladda inte din elbil varje natt.
  2. Låt batteriet ha en lagom laddning (20 – 80 %).
  3. Förvara ditt elbilsbatteri på rätt sätt.

Nedan berättar vi mer om det tips vi precis nämnt i större detalj.

1. Ladda inte din elbil precis varje natt

Varje gång du stoppar in laddningskontakten i batteriuttaget sliter du på batteriet, så det är onödigt att ladda det allt för ofta. Elbilstillverkarna rekommenderar därför att du laddar din elbil så sällan som möjligt för att således förlänga livstiden för batteriet.

En bra idé är att skaffa en egen laddstolpe. Det är vanligt att man också gör det så fort man köpt en elbil. Värt att veta är också att det finns expressleverantörer (elektriker) som installerar laddboxar i Stockholm på under 24 timmar. De finns sannolikt även i fler städer, men i Stockholm är vi 100 % säkra på att de finns.

2. Låt batteriet ha en lagom laddning

Du ska inte ladda ditt elbilsbatteri till 100 % om du inte absolut måste. Men att låta ditt elbilsbatteri få en laddning på under 20 % är inte heller bra för batteriets hälsa. Idealt ska du se till att ditt elbilsbatteri har en laddning på mellan 20 och 80 %, för då mår batteriet som bäst.

3. Lagra ditt elbilsbatteri på rätt sätt

Om du ska låta din elbil (och då även batteriet) stå under en längre tid, kanske på en långtidsparkering utanför en flygplats är det en bra idé att minimera degraderingen av batteriet. Det lyckas du med genom att låta batteriet ha en laddning på mellan 25 och 75 %.

Vilken elbilstillverkare har det bästa elbilsbatteriet?

Tesla Model 3 Long Range har ett batteri som ger bilen en uppmätt räckvidd på 65 mil. År 2022 är det ingen som slår den räckvidd som gäller för Tesla Model 3 Long Range, men vem vet? Andra elbilstillverkare kanske kommer i kapp, eller Tesla kanske slår sitt eget rekord nästa år?

Bilar fran tesla har sarskilt starka elbilsbatteriet

Lämna en kommentar