Telefoni

Kan man spåra en mobiltelefon anonymt och gratis?

Kan man spara en mobiltelefon anonymt och gratis
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är idag ganska enkelt att spåra någon med sin mobiltelefon. Men kan du som privatperson spåra till exempel din sambo eller din kompis mobil? Och är det lagligt att göra det?

Dessa frågor och fler får du svar på precis nu.

Kan du som privatperson spåra någon annans mobil?

Nej, som privatperson kan du inte spåra någon annans mobiltelefon på ett lagligt sätt. Mobiloperatörerna vet var alla mobiltelefoner finns, men som privatperson får du inte ta del av den informationen. Det är nämligen bara myndigheter såsom polisen kan spåra andras telefoner.

2 sätt du som privatperson kan spåra en mobiltelefon anonymt

1. Använd Google Device Manager

Med hjälp av tjänsten Google Device Manager kan du spåra en annan persons mobiltelefon om telefonen har operativsystemet Android.

Med Google Device manager kan du spara Android telefoner

2. Använd iCloud

Med hjälp av appen Find My iPhone kan du spåra alla iOS-enheter som du lagt in i det programmet. Du kan även spåra alla enheter du har tillgång till via Apples tjänst iCloud.com.

Viktigt – tänk på detta!

Du kan lägga till någon annans enhet i appen Find My iPhone eller Google Device Manager. Då kan du nämligen spåra den personens telefon.

Men du får inte lägga till någon annans mobiltelefon i någon av de tjänsterna för att kunna spåra någon utan att han vet om det. Att spåra någon utan att den andra personen vet om det är ett brott, så det får du inte göra.

Kan jag spåra någon annan via bara ett telefonnummer?

Nej, du kan inte spåra någon annan via deras telefonnummer. Det är bara mobiloperatörerna som kan spåra andra via ett mobilnummer. Det gör operatörerna också gör vid exempelvis brott eller om någon person saknas och mobilens position kan ge ledtrådar om var personen befinner sig.

Så här kan myndigheter spåra din mobiltelefon

Via telefonens GPS

Din smarta mobiltelefon har en inbyggd GPS. Den berättar var du befinner dig med bara några meters felmarginal, och kan användas av myndigheter för att ta reda på var du befinner dig.

Så skyddar du dig

Du kan skydda dig mot GPS-övervakning genom att avaktivera GPS:en i telefonens inställningar.

Myndigheter kan spara dig via din telefons GPS

Via telefonens IP-adress

Alla telefoner som är uppkopplade mot internet har en IP-adress. Din telefons IP-adress fungerar som en personlig identifierare för din enhet, och kan användas av myndigheter för att spåra dig med en felmarginal på maximalt cirka 100 meter.

Så skyddar du dig

Det är faktiskt enkelt att skydda sig mot övervakning via din telefons IP-adress. Om du vill bli anonym och undvika övervakning på nätet är det en bra idé att skaffa en VPN-tjänst. Det är förenklat en app som byter ut ditt riktiga IP-nummer mot ett anonymt IP-nummer.

Din telefon har ett IP nummer och det kan sparas av myndigheter

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst.

Läs också: De bästa VPN-tjänsterna just nu.

Via mobilnätet

Mobilnätet är uppbyggt av mobilmaster som även kallas för basstationer. När du har din mobiltelefon påslagen är den alltid uppkopplad mot minst en mobilmast, men ibland flera.

Om din mobiltelefon inte har kontakt med en mobilmast kan du inte heller använda den på ett vettigt sätt. Värt att veta är även att både myndigheter och tjänster såsom SOS Alarm kan spåra dig via mobilnätet.

Så skyddar du dig

Det enda du kan göra för att skydda dig mot övervakning via mobilnätet är att ta ut telefonens SIM-kort. Men då kan du inte längre ringa, surfa eller sms:a med din telefon.

Du kan ocksa sparas av mobilmaster

Via wifi

När du kopplar upp din telefon mot ett wifi-nät. Alltså vilket wifi-nät som helst kan du bli spårad av myndigheter med en noggrannhet ner till cirka 10 meter. Så om du kopplar upp dig mot ett publikt wifi på exempelvis en flygplats eller ett kontor kan du bli spårad på ett enkelt sätt.

Din mobil kan sparas via wifinat

Så skyddar du dig

Du kan skydda dig med hjälp av en VPN-tjänst. Med en VPN surfar du anonymt och säkert på alla wifi-nätverk, vilket medför att ingen kan spåra dig via wifi.

Lämna en kommentar