Prylar

Smart säng vs. vanlig säng – vad är bäst?

En smart sang eller en vanlig sang vad ar bast egentligen
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Smarta sängar har blivit allt mer populära. Men vad är egentligen en smart säng och hur skiljer sig en smart säng från en vanlig säng? Dessa frågor och fler svarar vi på nu.

Vad är en smart säng?

En smart säng är en säng som bland annat använder sensorer för att reglera temperaturen under täcket. Det är också vanligt att smarta sängar kan kommunicera med din mobiltelefon för att exempelvis berätta hur du sovit och vad du kan göra för att förbättra din sömn.

Det finns även smarta sängar som fokuserar på att underhålla dig med exempelvis en integrerad tv. En annan populär funktion som smarta sängar erbjuder är förmågan att anpassa sig till temperaturförändringar i rummet.

OBS: Värt att veta är att en smart säng och en smart madrass är samma sak.

Vad kostar en smart säng?

En smart dubbelsäng kostar i regel mellan 20 000 och 90 000 kr. Genomsnittspriset ligger på omkring 40 000 kr. Faktorer som påverkar priset inkluderar bland annat vad madrassen har för kvalitet, vilka smarta funktioner som inkluderas och vilket märke sängen är av.

5 uppskattade funktioner för smarta sängar

  1. Temperaturreglering. Sängen har en inbyggd termostat som reglerar madrassens temperatur medan du sover.
  2. Kartläggning av din sömn. Sängen känner av hur du sover med hjälp av sensorer och kartlägger saker såsom din andning samt dina hjärtslag.
  3. Integration med andra smarta enheter. Det finns smarta sängar som kan kommunicera med allt ifrån din telefon till din kaffebryggare.
  4. Sträckning av lakan. Om din smarta säng är utrustad med en stålskena kan den också sträcka dina lakan så att du slipper det.
  5. Temperaturzoner. De mest påkostade smarta sängarna klarar av att dela in en dubbelsäng i två zoner. En zon kan exempelvis ha en temperatur på 22 grader medan den andra delen har en temperatur på 18 grader.

Vad är en vanlig säng?

Alla vet vad en vanlig säng är, men värt att förtydliga är att standardsängar bland annat kan bestå av skum, fjädrar eller en kombination av de båda. Skillnaden mellan en smart säng och en vanlig säng är att den vanliga sängen bara fokuserar på en sak; att få dig att sova gott.

Manga foredrar vanliga sangar framfor smarta sangar

Vad kostar en vanlig säng?

Mer lyxiga sängar såsom dux sängar kostar i regel cirka 50 000 kr medan enklare sängar du exempelvis hittar på Ikea vanligtvis bara kostar omkring 5 000 kr. Det som skiljer mer lyxiga sängar från enkla sängar är främst kvaliteten, medföljande garantier och hållbarheten.

Ska du köpa en smart eller en vanlig säng?

Smarta sängar passar sannolikt bäst för teknikfrälsta personer som vill ha statistik på det mesta. Vanliga sängar är i regel bättre för personer som vill slippa bli övervakade av sina egna sängar, samt inte vill behöva oroa sig för att buggar kan medföra att sängen slutar fungera.

Utöver detta drar smarta sängar ström och en annan problematisk sak är att hårdvaran försämras. Efter bara omkring 10 år är den smarta sängen föråldrad då de funktioner som var innovativa vid inköpet sannolikt inte lägre är så speciella.

Det är även värt att nämna att de smarta funktionerna hos de smarta sängarna kostar pengar som du annars hade kunnat lägga på en vanlig säng med en bättre madrass. En bra mellanväg är att köpa en ”halvsmart” säng som du kan justera överdelen på medan du samtidigt skippar de mest avancerade funktionerna.

Läs mer: Vad är hållbarhet? (+ företag som är bra på det)

Lämna en kommentar