Ekonomi

10 fördelar med att sälja sitt företag via en mäklare

10 anledningar att salja via en foretagsmaklare
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är ett stort steg att sälja sitt företag. Men som tur är finns det företagsmäklare som i sin tur ger dig ett flertal fördelar i samband med att du säljer ditt företag. I denna artikel berättar vi om 10 av dessa.

10 fördelar med att använda en företagsmäklare

  1. Tystnadsplikten.
  2. Flera kvalificerade köpare.
  3. Kostnadsfri marknadsföring.
  4. Snabbare försäljning.
  5. Träffsäker värdering av ditt företag.
  6. Bättre förhandlingsläge.
  7. Minimerat risktagande.
  8. Relativt billigt.
  9. Du slipper majoriteten av pappersarbetet.
  10. Bra tips och rådgivning.

Nedan berättar vi mer om de fördelar vi precis pratat om i större detalj.

1. Företagsmäklare har tystnadsplikt

När du säljer ditt företag vill du inte att intressenter såsom konkurrenter, kunder och anställda ska få reda på att du går i säljtankar. Av den anledningen är den tystnadsplikt som företagsmäklare erbjuder guld värd. När du säljer ditt företag via en mäklare sköter de tystnadsplikten i alla led.

Kvalificerade köpare skriver ofta på avtal om att de inte får berätta för någon att ditt företag är till salu. Inte heller företagsmäklaren får berätta att du vill sälja ditt företag till intressenter som inte har med affären att göra. Vid företagsförsäljningar är sekretess ett måste, och det får du när du använder en företagsmäklare.

2. Företagsmäklare ger dig fler kvalificerade köpare

När du använder en företagsmäklare får du fler kvalificerade köpare, alltså intressenter som både vill och kan köpa ditt företag. Företagsmäklaren ser sammanfattat till att de intressenter som lägger bud verkligen har de finansiella muskler som krävs för att köpa ditt företag.

Alla nyfikna intressenter utan köpkraft sorteras alltså bort på ett effektivt sätt tack vare företagsmäklaren.

3. Företagsmäklare ger dig kostnadsfri marknadsföring

För det arvode du betalar din företagsmäklare får du kostnadsfri marknadsföring. Detta i form av att företagsmäklaren tar kontakt med alla relevanta intressenter och vid behov även ser till att din företagsförsäljning uppmärksammas av rätt personer.

Värt att veta är att marknadsföringen är frivillig, vilket är bra om du premierar sekretess framför spridning.

Läs mer: Allt om vad finansiell due diligence är

4. Företagsmäklare ger dig en snabbare försäljning

När du säljer ditt företag via en företagsmäklare slipper du svara på allehanda frågor som tänkbara köpare ställer, för det sköter i sin tur företagsmäklaren. Det medför att du kan fokusera på din kärnverksamhet i stället för att besvara frågor som rör försäljningen.

5. Företagsmäklare vet vad ditt företag är värt

I princip alla företagsmäklare har sålt många typer av företag, och vet således vad ditt företag är värt. Det är viktigt, för om du övervärderar ditt företag får du för få spekulanter medan en undervärdering medför att du går miste om stora delar av förtjänsten av din företagsförsäljning.

6. Företagsmäklare ger dig ett bättre förhandlingsläge

Alla företagsmäklare är duktiga förhandlare som vet hur de säljer ditt företag så snabbt och effektivt som möjligt. Det betyder att du får ett försäljningspris som i princip alltid ligger på minst marknadspriset, men i regel får du mer än så.

Du far ett battre forhandlingslage

7. Företagsmäklare minimerar ditt risktagande

Företagsmäklare vet vilka intressenter som är att lita på, och sorterar enkelt bort skojare utan finansiell täckning för sina bud. Mäklarna ser även till att den tilltänkta köparen har så pass stabila finanser att försäljningen inte riskerar att avbrytas på grund av att köparen har för dålig ekonomi.

8. Företagsmäklare är relativt billiga att anlita

Företagsmäklare tar i regel ut ett fast arvode på försäljningssumman. Den summan är oftast betydligt lägre än den summa pengar du tjänar i form av det högre försäljningspris du får när du säljer ditt företag.

9. Företagsmäklare ser till slipper mycket av pappersarbetet

Även om du inte slipper pappersarbetet helt och hållet sköter företagsmäklaren majoriteten av det pappersarbete som krävs för att försäljningen ska kunna verkställas. Det pappersarbete du själv behöver ta hand om hjälper företagsmäklaren dig med, så även det går smärtfritt.

10. Företagsmäklare ger dig utmärkta råd och tips

Företagsmäklare vet när du borde sälja ditt företag, och så även på vilket sätt du borde sälja ditt företag. Den mäklare som säljer ditt företag är alltså rutinerat och vet således precis hur ni tillsammans ska agera för att du ska få så mycket pengar som möjligt vid din företagsförsäljning.

Läs mer: Så fungerar Trustly

Lämna en kommentar