Guider

Så mycket kostar en elscooter | En köpguide för nybörjare

Kille pa elscooter 1

I den här artikeln berättar vi mer om olika typer av elscootrar, samt vad du kan förvänta dig om du köper en elscooter som tillhör en specifik prisklass.

Vad kostar en elscooter?

Ett vanligt pris för en elscooter ligger på mellan 2 000 och 20 000 kronor. Det pris du betalar för din scooter varierar beroende på faktorer såsom märke, räckvidd, köregenskaper, maximal hastighet, motorns styrka samt det medföljande batteriets kvalitet.

Vanliga typer av budgetklasser för elscootrar

  1. Budget: Kostar mellan 2 000 och 4 000 kronor.
  2. Budget premium: Kostar mellan 4 000 och 6 000 kronor.
  3. Premium: Kostar mellan 6 000 och 9 000 kronor.
  4. Premium prestanda: Kostar mellan 9 000 och 16 000 kronor.
  5. Extrem prestanda: Kostar mer än 16 000 kronor.

Nedan pratar vi mer om de prisklasser som precis nämnts i större detalj.

Tips: Om du vill läsa mer om hur du hittar den bästa elscootern, då är TestKungen en bra resurs.

1. Elscooter: Budgetklass (2 000 till 4 000 kr)

För mellan 2 000 och 4 000 kronor får du i regel en enkel elscooter med en svag motor, ett svagt batteri samt som bäst mediokra köregenskaper. En elscooter av budgettyp fungerar bäst för lek och rekreation. Men att pendla till jobbet med en budgetscooter är dock en dålig idé.

handsome male riding electric scooter

Med en billigare elscooter kan du själv bli tvungen att bistå med kraft..

2. Elscooter: Budget Premium-klass (4 000 till 6 000 kr)

En budget premium-scooter kostar mellan 4 000 och 6 000 kronor. I detta prisspann är elscootrarna relativt prastandastarka. De tar sig även upp för backar med upp till medelhög lutning, vilket gör dem till ett utmärkt val för bland alla som pendlar till jobbet. Men bara såvida inga branta backar förekommer.

Lästips: Litiumbatterier blir allt vanligare

3. Elscooter: Premium-klass (6 000 till 9 000 kr)

Med en elscooter i detta prisspann inkluderas inte dubbla motorer, men fjädring kan medfölja såvida scootern kostar närmare 9 000 kronor. Batteriet är dessutom relativt stort, och motorn är ofta betydligt starkare i jämförelse med en elscooter som tillhör ett lägre prisspann.

4. Elscooter: Premium prestanda-klass (9 000 till 16 000 kr)

Elscootrar i denna prisklass inkluderar nästan alltid fjädring, som medför en mer bekväm åkning. Batteriet är dessutom än mer kraftfullt, och köregenskaperna väsentligt bättre i jämförelse med scootrar inom lägre prisspann. Det finns dock en stor nackdel: Vikten!

En scooter i denna prisklass innehåller alltid avancerade tekniska lösningar. Det är utmärkt då du kan köra längre med scootern samt ta dig upp för branta backar. Men då dessa scootrar i regel väger cirka 20 kg måste användaren vara stark nog för att exempelvis klara av att lasta in elscootern i en bil eller transportera den uppför en trappa.

5. Elscooter: Extrem prestanda-klass (16 000 kr eller mer)

För över 16 000 kronor får du en extremt kraftfull elscooter som i regel inkluderar dubbla motorer, kraftfull fjädring samt däck med tillräcklig omkrets för att du ska kunna köra offroad. De här elscootrarna väger ofta omkring 32 kg, men om du känner dig bekväm med att förflytta en så här pass tung elscooter är en scooter i denna prisklass ett perfekt val.

Maxhastigheten för elscootrar i denna prisklass ligger i regel på cirka 65 km/h, och räckvidden ligger ofta på omkring sex till åtta mil.

Hur mycket får man väga för att kunna köra en elscooter?

Om du köper en budgetscooter med eldrift som kostar mellan 2 000 och 6 000 kronor ligger maxvikten i regel på cirka 100 kg. Men om du i stället köper en mer prestandastark elscooter är det brukligt att den maximala brukarvikten ligger på cirka 120 kg.

Notera att du fortfarande kan köra scootern om du väger mer än den maximala viktgräns som uppgetts. Men om du gör så kan prestandan försämras och i många fall kan upphör även garantin att gälla, skriver Electric Scooter Guide.

Lämna en kommentar