Samhälle och miljö

Över 250 personer har dött på grund av farliga selfies

selfie 1209886 1280

Det kan vara trevligt att ta lite selfies ibland, dock bör man inte ta för stora risker för att få till det där perfekta kortet. Enligt en indisk rapport har det sedan 2011 skett minst 259 selfie-dödsfall och de flesta av dessa sker i samma land, tätt följt av Ryssland, USA och Pakistan.

De flesta som fått sätta livet till är män under 30 (72%) och även om kvinnor absolut inte tar mindre selfies är samma grupp mindre benägna att ta risker, som att till exempel ta en selfie från toppen av en hög byggnad.

Med tanke på alla videos och bilder som finns tillgängliga där människor poserar och gör stunts från höga byggnader kan man tänka sig att det är fallolyckor som står för merparten av dödsfallen, men så är det inte. Den största dödsorsaken står drunkningsolyckor för där den intet ont anande selfie-fotografen blivit bortsköljd av vågor eller trillat av båten.

På andra plats hittar vi transportrelaterade dödsfall vilket bland annat inkluderar selfies framför tåg. Ända nere på tredjeplatsen hittar vi fallolyckor som delar silverpengen tillsammans med brandolyckor. Åtta stycken selfie-dödsfall har rapporterats inträffa tillsammans med vilda djur och USA leder föga förvånande andelen pistolrelaterade selfie-dödsfall.

Läs mer: Bahnhof förlorade strid mot Elsevier men ger igen på oväntat sätt

Selfie-dödligheten, ett ord som man aldrig trott att man skulle få skriva, ökar stadigt och dödligheten kan vara högre än ”bara” dessa 259 fall. Detta då bilförare som tar selfies och omkommer på grund av detta nästan alltid registreras som en trafikolycka, och i vissa utvecklingsländer händer det så mycket tråkigheter att olyckor inte ens når fram till lokalpressen.

Som en potentiell lösning på problemet föreslås så kallade selfie-fria zoner, där bland annat farliga turistattraktioner såsom höga byggnader och broar ska inkluderas. Men om samma förslag införs i någon bred skala återstår att se.

Bonusvideo: 25 av världens mest farliga (korkade?) selfies..

Lämna en kommentar