Internet

NSOPW – Det omdebatterade amerikanska registret på sexualbrottslingar

NSOPW

I Sverige försöker politiker stifta lagar för att förbjuda tjänster såsom Lexbase, i vilken dömda brottslingar hängs ut. På webbsidan NSOPW, eller Dru Sjodin National Sex Offender Public Website, hängs sexualbrottslingar ut med både namn och aktuell adress för allas beskådan.

Ett bestialiskt mord blev startskottet för NSOPW

Den 22 November år 2003 kidnappades och mördades den då 22 åriga kvinnan Dru Sjodin. Dru beskrevs av andra som en extrovert och sportintresserad ung kvinna som på fritiden  hjälpte utsatta barn och ungdomar.

Läs mer: BitTorrent-trafiken ökar återigen

Gärningsmannen, Alfonso Rodríguez Jr, arresterades kort efter mordet och dömdes senare till döden. Det som gjorde fallet extra omdebatterat var det faktum att Alfonso tidigare dömts för ett liknande brott och redan fanns med i registret för sexualbrottslingar. Han var vid mordet på Dru nyligen frigiven från fängelset efter att ha avtjänat ett straff på 23 år.

År 2006 blev ”Drus lag” verklighet

I Juli 2006 tecknade den dåvarande presidenten George W. Bush under Drus lag. Samma lag tvingar sexualbrottslingar att registrera sig i NSOPW och straffen för de brottslingar som inte uppdaterar var de befinner sig är hårda.

Kan register förebygga sexualbrott?

Anhängare till lagen kallade George W. Bushs initiativ för det bästa och mest effektiva som hänt i modern tid för att förebygga sexualbrott. Många som inte anser sig ska finnas i registret på grund av orättvisa domar kämpar dock fortfarande för sin rätt. Videon nedan exemplifierar vad många tycker är orättvist med det stora och omfattande registret.

19-Year-Old Fights to Be Taken Off Sex Offender Registry

Omdebatterat även i Sverige

Den forna höjdhopparen Patrik Sjöberg, själv en gång i tiden utsatt för sexuella övergrepp som ungdom, menar i en direktsänd debatt att ett likvärdigt register bör införas i Sverige. En motdebattör hävdar dock att ett öppet register kan vara fel väg att gå. Citat saxat från motdebattören:

”Sverige blir inte säkrare bara för att dömda sexualbrottslingar kan identifieras och hängas ut. Var ska gränsen gå? Om vi borde hänga ut sexualbrottslingar så varför inte då även hänga ut och registrera mördare, kvinnomisshandlare och övriga grova brottslingar?”

SVT Debatt - Hänga ut pedofiler?

Ett ämne värt att debatteras

Det är i mitt tycke bra att man kontinuerligt debatterar hur landets invånare och framförallt barn kan skyddas på ett så effektivt sätt som möjligt. Skriv gärna era åsikter i kommentarsfältet nedan.

Lämna en kommentar