Internet

BitTorrent-trafiken ökar återigen

pirate flag 2338264 1280

Enligt en ny studie från internetoperatören Sandvine ökar återigen BitTorrent-trafiken och därmed kan vi dra slutsatsen att den illegala fildelningen återigen är på frammarsch.

Anledningen till detta spås vara att konsumenter nuförtiden måste leta febrilt efter sina favoritserier, som ofta sänds exklusivt på en av väldigt många tillgängliga plattformar. Det är med andra ord både dyrt och svårt att hitta de serier och filmer vi letar efter, och i synnerhet i Sverige, som ofta får ta del av det nyaste innehållet sist av alla.

Andra trevliga anekdoter från rapporten består av att över hälften av den trafik som sker över internet nu är krypterad. Och den värsta fienden för internetoperatörerna är främst tjänster såsom Netflix och Youtube. Detta då dessa typer av videotjänster står för nästan 60 procent av all internettrafik.

Läs mer: Bahnhof förlorade strid mot Elsevier men ger igen på oväntat sätt

En representant från Sandvine, företaget bakom studien, menar att många konsumenter bara vill teckna sig för en eller två streamingtjänster. De serier som inte finns tillgängliga på dessa trillar istället ner via BitTorrent-protokollet.

Andelen företag som väljer att skapa egna plattformar, för att efter detta producera bra innehåll och därefter låsa in det, ökar stadigt. Och tack vare att de håller titlarna vara exklusiva får de mer kunder, åtminstone sett över en kortare tid. Nästa stora steamingplattform öppnas av Disney senare i år och i samband med detta drar de även tillbaka nästan allt av deras innehåll från Netflix.

Om vi drar en parallell till de plattformar som tillhandahåller musik, till exempel Spotify och Apple Music, kan vi där hitta nästan allt innehåll via en och samma tjänst. Ingen behöver med andra ord teckna sig för både Spotify och Apple Music för att få tillgång till det material de vill ha.

Det breda musikutbudet har med andra ord i princip dödat piratkopieringen av musik. När filmbolagen naivt låser in exklusivt innehåll i egna plattformar går de åt det rakt motsatta hållet. Om filmbranschen verkligen vill att piratkopieringen ska minska måste man också sträcka ut en hand till konsumenterna.

Lämna en kommentar