Guider PC och Mac

Hur länge håller en laptop?

laptop 1205256 1920

En bärbar dator håller i regel i cirka tre till fem år. Nästan alla laptops håller i minst tre år, medan cirka 25 % håller i mer än 5 år. Om din bärbara dator går sönder innan tre år har passerat sedan inköpsdatumet är det en god idé att undersöka dina möjligheter att reklamera din laptop.

I huvudsak är det föråldrade hårdvarukomponenter likt processor och RAM-minne som bidrar till att din laptop känns långsam, och som en konsekvens av det byts ut. En alltmer fallerande batteriprestanda är även en vanlig anledning till att bärbara datorer slängs eller byts ut.

Hur länge håller en gaming-laptop?

Bärbara datorer som anpassats för spel innehåller i regel mer kraftfulla komponenter i jämförelse med traditionella laptops. I genomsnitt håller en gaming-laptop i cirka fyra till sex år, det vill säga omkring ett år längre i jämförelse med en traditionell bärbar dator.

Tips: Hos Testat.nu kan du jämföra bärbara datorer på ett enkelt sätt. De listar de laptops som är bäst för stunden, och man kan även bli varse om vilket inköpspris som gäller från återförsäljare såsom Netonnet, Media Markt och Proshop.

6 sätt att öka livslängden på sin bärbara dator

  1. Uppgradera hårdvaran: Mer kraftfulla komponenter medför att din laptop kan kännas som ny igen.
  2. Uppdatera operativsystemet regelbundet: Så att du skyddas mot virus och spionprogram.
  3. Uppdatera antivirusskyddet regelbundet: Även denna aspekt skyddar dig mot virus och spionprogram.
  4. Avinstallera program som du inte använder: Ju färre program som körs i bakgrunden, desto snabbare blir din laptop.
  5. Byt ut batteriet: Ett nytt batteri håller i regel i omkring tre till fyra år.
  6. Avlägsna damm från datorns innandöme: För att få en tystare och mer välmående dator.

Nedan pratar vi mer om de åtgärder som nämnts ovan i mer detalj.

1. Uppgradera din dators hårdvara

Allteftersom tiden går blir de komponenter som återfinns i din bärbara dator föråldrade, vilket medför att din dator känns mer långsam. Detta problem kan du avhjälpa genom att uppgradera din laptop med exempelvis mer RAM-minne eller en snabbare hårddisk.

2. Operativsystemet måste uppdateras frekvent

Operativsystem såsom MacOS samt Windows är säkra, men bara såvida du uppdaterar mjukvaran frekvent. Du ska förslagsvis aktivera den funktion som medför att nya operativsystemsuppdateringar installeras per automatik.

Du kan förvisso skjuta upp uppgraderingar på såväl Windows som Mac, men att göra så är alltid en dålig idé.

Läs mer: Så ominstallerar du Windows 10.

3. Antivirusprogrammet måste uppdateras frekvent

Ett kostnadsfritt antivirussystem ger dig ett grundläggande skydd som lämpar sig väl för majoriteten av alla datoranvändare. Men då hackare och cyberbrottslingar frekvent släpper nya former av spyware- och antivirusprogram ska du förslagsvis låta virusprogrammet ladda ner nya virusdefinitioner så ofta programmet önskar.

På Windows 10 uppdateras Windows Defender-skyddet per automatik, och på MacOS uppdateras XProtect utan att du behöver göra någonting. Se till att inte ändra de inställningsalternativen.

Win 10 antivirus

En väl skyddad Windows 10-dator..

5. Avinstallera program som inte används

Med hjälp av mjukvaruprogram likt BC uninstaller (för Windows) och AppCleaner (för MacOS) kan du avinstallera program du inte längre använder, och detta i bulk. Program som körs i bakgrunden påverkar din bärbara dators prestanda, och ska alltid tas bort såvida du inte har någon nytta av dem.

BC uninstaller

Tips: Det kan även vara en god idé att installera Linux på din Windows 10-laptop. Linux kan i regel väcka liv i även de tröttaste och mest prestandasvaga bärbara datorerna.

5. Installera ett nytt batteri

Att köpa ett laptopbatteri kostar cirka 500 kronor, och utöver det tillkommer en installationskostnad på cirka 200 till 500 kronor såvida du låter en expert byta ut batteriet i ditt ställe. Ett nytt laptopbatteri håller i regel tre till fyra år, men innan du beslutar dig för att byta batteri ska du fundera på huruvida hårdvaran håller lika länge.

Mer specifikt är det alltid en dålig idé att byta batteri på en laptop som redan idag känns långsam. I det fallet gör du bäst i att köpa en ny laptop, med såväl bättre hårdvara som ett fabriksnytt batteri.

6. Avlägsna damm

Det spelar ingen roll om du dammsuger en eller 30 gånger i veckan. Det finns damm i alla hem, som i sin tur tar sig in i de bärbara datorerna. En laptop med mycket damm i dess innandöme låter högljutt, främst på grund av att fläktarna måste arbeta mer högfrekvent för att filtrera bort den värme som dammet gör upphov till.

Att avlägsna damm från en laptop tar cirka 10 till 30 minuter, och förlänger i regel livslängden väsentligt.

I videon nedan får du se hur det går till när Youtubern Scottie från ScottiesTech.Info avlägsnar damm från sin laptop.

How to clean out dust inside your laptop

Lämna en kommentar