Internet

Frankrike och Tyskland återupplivar Artikel 13

pixabay 2260340 1280

Efter ett kortare uppehåll har EU-förhandlingarna vad gäller Artikel 13, eller uppladdningsfiltret, återupptagits. Detta efter att Frankrike och Tyskland har kommit fram till en uppgörelse. Motståndare till den nya upphovsrättsreformen anser att både reformen och dess tilläggsartiklar (Artikel 11 och 13) kommer att leda till ökad censur och förmynderi på nätet, rapporterar Torrentfreak.

Förra månaden var det hela havet stormar när det kom till förhandlingarna om upphovsrättsreformen, och motståndare till denna kunde pusta ut efter att förhandlingarna strandat.

Efter att de båda EU-jättarna börjat snick-snacka med varandra har EU-parlamentet kommit överens om att alla webbtjänster som har varit tillgängliga i mindre än tre år, har mindre än fem miljoner unika besökare per månad och en omsättning på mindre än 10 miljoner euro exkluderas från kravet om att upprätta ett uppladdningsfilter.

Läs mer: Det lönar sig att vara pessimistisk som företagare

Piratpartisten Julia Reda anser dock att detta förslag är värre än någonsin, och säger att upphovsrättsreformen nu blivit för stelbent, eller ja, mer stelbent än tidigare:
”Ett stort antal appar och webbsidor skulle behöva installera uppladdningsfilter som är dyra både när det kommer till underhållet och införandet. Med andra ord blir aktörer som inte har några problem med upphovsrättsintrång påtvingade att installera dyra filter,” säger Reda.

Med fransmännens och tyskarnas överenskommelse i ryggen ser det återigen ut som att upphovsrättsdirektivet ska kunna blir verklighet. Ytterligare förhandlingar ska nu hållas alla medlemsländer emellan, och därefter blir det en ny omröstning som väntar, men när denna tar plats är det få som vet. Kampen fortsätter med andra ord..

Enligt de uppgifter som finns tillgängliga idag ser schemat ut enligt följande..

21 januari – Förslagstexten ska färdigställas efter diskussioner (misslyckades)
22 januari – Förhandlingarna fortsätter
6 februari – Tyskland och Frankrike kommer överens om hur upphovsrättsdirektivet ska vara utformat. Nya förhandlingar är att vänta, och om dessa lyckas blir det en ny omröstning som väntar.
Mars/april – Slutomröstning i EU-rådet
April – Slutomröstning i EU-parlamentet

Lämna en kommentar