VPN

Så fungerar fördunklade servrar och därför behövs de

Sa fungerar fordunklade servrar
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Det är långt ifrån alla VPN-tjänster som erbjuder fördunklade servrar. Men vad är egentligen fördunklade servrar, och vilka är de bästa VPN-tjänsterna som erbjuder det?

De frågorna och fler svarar vi på precis nu.

Vad är fördunklade servrar inom VPN?

Fördunklade servrar, eller obfuskerade servrar är särskilt bra VPN-servrar som har ett extra säkerhetslager. Bland det bästa med fördunklade servrar är att de ger dig en IP-adress som är omöjlig att skilja från vanliga IP-adresser från personer inte använder en VPN.

Så när du använder en fördunklad server hos en VPN-tjänst ser din internettrafik ut precis som vanlig HTTPS-trafik. Ingen vet alltså att du använder en VPN när du är uppkopplad mot en fördunklad server, vilket ger dig en lång rad fördelar.

Skillnaden mellan fördunklade servrar och vanliga servrar

VPN-företag som bara har vanliga servrar. Alltså servrar som inte är fördunklade, ger dig ett dolt IP-nummer som gör att andra kan se att du använder en VPN.

Om exempelvis din internetoperatör hade velat veta om du använder en VPN eller inte hade de kunnat ta reda på det om du använt en vanlig VPN-server. Men om du istället använt en fördunklad server skulle de inte få reda på någonting då ditt IP-nummer ser ut som ett i mängden.

För din anonymitet spelar det inte någon jättestor roll om du har en obfuskerad server eller inte. Även om din internetoperatör kan se att du använder en VPN-tjänst kan de inte se vad du gör på internet.

Men som vi sagt tidigare ger en VPN dig med obfuskerade servrar dig många fördelar. Vilka de är berättar vi om lite längre ner i artikeln.

OVPN är bästa VPN med fördunklade servrar

OVPN är den bästa VPN-tjänsten som erbjuder fördunklade servrar. Utöver de fördunklade servrarna erbjuder OVPN även en loggfri VPN-tjänst samt VPN-appar, guider och support på svenska. OVPN är även bästa VPN för upplåsning av streaming.

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Längre ner i artikeln berättar vi om två ytterligare VPN-tjänster som också presterar bra och erbjuder fördunklade servrar.

4 fördelar med att ha en obfuskerad VPN-server

 1. Du kan låsa upp streamingtjänster.
 2. Du surfar säkrare och kringgår censur.
 3. Du tar dig förbi nätverksblockeringar.
 4. Din internetoperatör kan inte strypa din hastighet.

Nedan berättar vi mer om de fördelar vi precis nämnt i större detalj.

1. Du låser upp streamingtjänster

Om du är uppkopplad mot en fördunklad server kan du låsa upp streamingtjänster såsom amerikanska Netflix i Sverige och svenska Netflix i utlandet. Du kan även titta på svensk tv utomlands om du tar hjälp av en VPN-tjänst som erbjuder fördunklade servrar.

Anledningen till att fördunklade servrar är så pass bra på att låsa upp streaming är för att den streamingplattform du försöker låsa upp inte förstår att du använder en VPN. Och då väljer de också att släppa in dig.

Men om du däremot inte använder en VPN-tjänst som erbjuder fördunklade servrar märker streamingplattformen oftast av att du använder en VPN. Och då slänger de ut dig i princip direkt då de förstått att du försöker ”lura systemet” med en VPN-tjänst.

Den teknik som streamingplattformar använder för att försöka ta reda på om du använder en VPN eller inte kallas för DPI, som är en förkortning för deep packet inspection.

Upplysningsvis är det bara de bästa VPN-tjänsterna som erbjuder obfuskerade servrar som är bra nog för att kunna överlista streamingplattformarnas DPI-skydd.

Fordunklade servrar for svenska netflix utomlands

2. Du surfar säkrare

Även om du surfar säkert med en vanlig VPN-server surfar du ännu säkrare med en fördunklad server. Att du ens kan använda en fördunklad server ger dig nämligen ett kvitto på att VPN-företaget erbjuder de säkrast möjliga VPN-servrarna med den senaste tekniken.

Så om du skaffar en VPN-tjänst med fördunklade servrar kan du vara säker på att VPN-företaget tar din säkerhet på allvar och har alla säkerhetsfunktioner som behövs.

Ett tillfälle då fördunklade servrar är särskilt tacksamt är om du befinner dig i ett land med stark censur och vill kunna kommunicera utan statlig övervakning. För med en VPN med fördunklade servrar kan alltså ingen se att du använder en VPN, inte ens statliga myndigheter i länder med stark censur.

Kina ar ett land med stark censur och statlig overvakning

3. Du tar dig förbi nätverksblockader

Om du exempelvis surfar på jobbets eller på skolans nätverk har du säkert märkt att vissa sidor och tjänster är blockerade. Skolor och arbetsplatser har vanligtvis smarta wifi-nät som känner av om du försöker surfa med en VPN, men  om du har en VPN med obfuskerade servrar är det ingen som vet om det.

En särskilt viktig anledning till att obfuskerade servrar är bra i dessa sammanhang är för att du slipper övervakning från de som äger nätverket. Exempelvis din skola eller din arbetsplats.

Om du använder en VPN med fördunklade servrar kan ingen IT-avdelning i världen se vad du gör på nätet eller sätta gränser för vad du får göra på nätet och inte. Och detta tack vare att de obfuskerade VPN-servrarna är så pass tekniskt fulländade.

4. Du surfar snabbare

Om du använder en VPN-tjänst med fördunklade servrar märker din internetoperatör inte av att du använder en VPN. Det är bra då det finns ett flertal svenska operatörer som väljer att hastighetsbegränsa uppkopplingen för kunder som de vet använder en VPN-tjänst för att skydda sig online.

Men det din internetoperatör inte märker av kan den inte heller hastighetsbegränsa, vilket är superbra för alla som har en VPN-tjänst som erbjuder fördunklade servrar.

Så hittar du bästa VPN med obfuskerade servrar

Alla VPN-tjänster i artikeln erbjuder obfuskerade servrar, och de uppfyller även de krav vi berättar om nedan.

Krav for VPN med obfuskerade servrar

1. OVPN

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Alla VPN-servrar är obfuskerade.
 • De sparar inga känsliga loggar så du blir anonym på nätet.
 • Det är främst de längre VPN-abonnemangen som är bra prissatta.

Läs gärna vårt test av OVPN om du vill veta mer om hur de presterar.

2. Cyberghost

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • En billig, snabb och säker VPN-tjänst.
 • Alla VPN-appar är tillgängliga på svenska.
 • Bra och snabb support på engelska.

Läs gärna vårt test av Cyberghost om du vill veta mer om hur de presterar.

3. Private Internet Access

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Bra och nybörjarvänliga VPN-appar.
 • Sparar inga känsliga loggar, vilket gör att du blir anonym på nätet.
 • Mycket VPN för de pengar du betalar.

Läs gärna vårt test av Private Internet Access om du vill veta mer om hur de presterar.

Läs mer: Vill du ha fler VPN-tjänster att välja bland? Här berättar vi om de bästa VPN-tjänsterna just nu.

Svar på vanligt ställda frågor

Är obfuskerade servrar säkrare än vanliga VPN-servrar?

Ja, de är säkrare på så sätt att obfuskerade VPN-servrar ger din internetuppkoppling ett extra krypteringslager. Men både vanliga och obfuskerade VPN-servrar klarar av att hålla dig anonym på nätet, även om fördunklade servrar ger dig en lite starkare kryptering.

Finns det några nackdelar med fördunklade servrar?

Ja, när du använder en fördunklad VPN-server är det vanligt att din hastighet blir något lägre jämfört med om du använt en vanlig VPN-server. Den exakta hastighet som den obfuskerade VPN-servern ger dig beror främst på vilken VPN-tjänst du använder.

Värt att veta är samtidigt att alla VPN-tjänster vi nämner i denna artikel erbjuder snabba VPN-servrar, oavsett om de är fördunklade eller inte.

Vilka andra ord finns det för fördunklade servrar?

Fördunklade servrar kallas även obfuskerade servrar och dolda servrar. Det finns även VPN-tjänster som döpt sina obfuskerade servrar till rena marknadsföringsnamn såsom NoSpy-servrar och NoBorders-servrar. Men innebörden är alltid densamma oavsett namn.

Erbjuder gratis VPN-tjänster fördunklade servrar?

Nej, VPN-tjänster som är gratis erbjuder inte fördunklade servrar. Då gratis VPN-tjänster inte tjänar pengar via månadsavgifter ”tvingas” de göra oärliga saker för att få in pengar. De oärliga saker som gratis-VPN-tjänsterna gör inkluderar att:

 • Spara din internethistorik och sälja den till högstbjudande. I regel är det skumma reklambolag som köper din internethistorik.
 • Ha virus och/eller spionprogram i sin mjukvara.

Vi tycker att du ska välja en betald VPN-tjänst som vi testat, och som vi vet fungerar bra och håller dig säker på internet. På bilden nedan ser du viktiga faktorer som skiljer en betald VPN-tjänst från en VPN-tjänst som inte kostar pengar.

Gratis vs betald vpn utvalda viktiga aspekter att tanka pa

Lämna en kommentar