Fordon

Vad är en fatbike och varför är de så populära?

guy keeps fatbike woods winter

Vad är en fatbike egentligen? Många känner säkert igen uttrycket, men få vet nog exakt vad det är.

I denna artikel berättar vi bland annat vad en fatbike är, varför de är så populära samt vad de kostar.

Vad är en fatbike?

En fatbike är en terrängcykel med tjocka hjul som ger åkaren ett bra grepp på mjuka och/eller instabila ytor såsom lera, snö, sand och is. Det som utmärker en fatbike mest är däcken, som i sin tur är stora och ballongformade, vilka bidrar med ett perfekt grepp på svåra underlag.

När uppfanns fatbike?

Cyklar med breda så kallade ballongdäck fanns redan under början av 1900-talet, men dagens moderna fatbikes uppfanns i Alaska under 1980-talet. I Alaska anordnades nämligen tävlingar där tävlingsdeltagarna fick ta med sina egna cyklar, som alla hade breda och bastanta däck.

Trenden spridde sig därefter till resten av världen, och idag är fatbikes ett vanligt inslag i princip alla cykel- och sportbutiker.

Läs mer: Vad kostar en elmoped egentligen?

Vad kostar en fatbike?

En fatbike för vuxna kostar i regel mellan cirka 10 000 och 20 000 kr. Snittkostnaden ligger i sin tur på cirka 14 000 kr. Faktorer som avgör priset inkluderar bland annat modellår, storlek, märke, kvalitet på ram och däck samt kvalitet på växlar.

Det är i regel bäst att köpa sin fatbike i slutet på året, i samband med att årets modeller reas ut för att göra plats åt nästa års modeller.

fat bike dirty bicycle outdoor horizontal photo

Ska man ha fjädring på sin fatbike?

Du behöver i regel inte fjädring på din fatbike då huvudmeningen med en fatbike är att däcken ska få ett så bra grepp på underlaget som bara möjligt. Det kan i undantagsfall vara befogat att köpa en fatbike med fjädring, exempelvis om du ofta åker där det är mycket stenar och rötter.

Men som tumregel; skippa fjädringen och satsa på en fatbike med bastanta däck i stället.

Läs mer: Så mycket kostar en elscooter | En köpguide för nybörjare

Var kan du köra med din fatbike?

Du kan köra i princip överallt med din fatbike. Bara för att cykelmodellen är tillverkad för att klara av tuff terräng betyder inte det att den inte passar lika bra på plan terräng, såsom asfalt.

fatbike snow

Kan jag skaffa breda däck på min vanliga cykel?

Nej, du kan inte skaffa breda däck på din vanliga cykel och kalla den för en fatbike. Du kan i regel montera vanliga, det vill säga smala cykeldäck på en fatbike, men inte tvärtom. Det finns helt enkelt inte plats för så pass breda ballongdäck på en vanlig cykel.

Värt att notera är att de så kallade hybrid-fatbike-cyklarna har börjat bli populära. De har tjockare däck än vanliga cyklar, men smalare däck jämfört med fatbikes.

Finns det fatbikes som drivs med el?

Ja, det finns så kallade elscooter-fatbikes med tjocka däck. De drivs med hjälp av el, vilket medför att du inte behöver trampa för att ta dig fram. På https://elscooter-fatbike.se kan du jämföra de mest populära modellerna, som i sin tur kostar mellan cirka 8 000 och 15 000 kr.

Lämna en kommentar