SEO

Får man snappa en domän? (Och hur gör man)

web 3967926 1280

Att snappa en domän eller att ”göra en snapback” är vanligt förekommande inom SEO-sfären. Men vad kostar det att snappa en domän, var kan man snappa domäner och har de snappade domänerna något egentligt värde? Samtliga av dessa frågor besvaras i den här artikeln.

Vad är en snapback?

Att snappa en domän innebär att man köper en domän som löpt ut. I många fall rör det sig om obskyra bloggar eller webbsidor med ett stort antal spamlänkar som man bör avvisa via Googles disavow-verktyg. Men i somliga fall har premiumdomäner löpt ut, som kan vara värda stora summor pengar.

Varför löper attraktiva domäner ut?

I 95 % av fallen är det oattraktiva (läs värdelösa) domäner som löper ut. Men i de fall då premiumdomäner förfaller är det i regel ekonomiavdelningar som glömt att betala för domännamnet, och i somliga handlar det om företag som gått i konkurs och helt sonika struntat i att förnya domännamnet.

Är det lagligt att snappa en domän?

Ja, oss veterligen är det fullt tillåtet. Somliga domänsnappare har hotats av advokatbyråer och i förlängningen den förra ägaren, som klagar med mål att den nyblivne ägaren ska lägga ner webbsidan. Men ingen har straffats för att ha snappat domäner, och enligt Patent- och registreringsverket har man lagen på sin sida.

Mer specifikt indikerar Patent- och registreringsverket att det är fullt tillåtet att snappa domäner:

Har någon registrerat ditt varumärke som domännamn, betyder det inte per automatik att det är ett intrång på din rättighet. Om det är ett intrång eller inte beror på om domänen används kommersiellt. Gör den inte det är det inte fråga om ett intrång. Används domänen kommersiellt kan det vara fråga om ett intrång i de fall innehavaren av domänen använder sig av webbplatsen och där saluför samma, eller liknande, varor och tjänster som du har skyddat ditt varumärke för.

Så gör du en snapback på en domän

Följ de steg som nämns nedan för att snappa en domän.

Steg 1 (frivilligt): Besök Internetstiftelsens webbsida för att ta del av en  kostnadsfri lista med domännamn som löper ut inom 30 dagar. IIS listar både .SE-domäner samt .NU-domäner som håller på att förfalla.

Steg 2: Det är omständligt att bläddra i listor vari tusentals domännamn som snart löper ut återfinns. Det är därför ett smartare val att använda sig av en så kallad snapbacktjänst. Ta gärna del av listan nedan för att få ett bättre grepp om vilka snapbacktjänster som vi rekommenderar för svenska konsumenter.

FöretagPris/Snapback
Egensajt.seFrån 249 kr
Frobbit.seFrån 250 kr
Rymdweb.comFrån 375 kr
Indukon.seFrån 300 kr
Internetvikings.comOkänt
Weblovers.comFrån 350 kr
Indukon.sefrån 300 kr
Webb.seFrån 800 kr
Cloudax.seFrån 350 kr
Godaddy.comFrån 350 kr

Steg 3: Boka domänen eller vänta på att domänen ska löpa ut. Hos snapback-tjänsterna kan du boka domäner som löper ut i förväg i något som kallas för en holländsk auktion. Dagen innan en domän löper ut får man i regel boka den för cirka 300 till 600 kronor, men såvida man vill ”säkra upp” domänen i förtid kostar bokningen än mer pengar.

Det är inte ovanligt att SEO-fantaster betalar hundratusentals kronor för att boka ett attraktivt domännamn i god tid.

Om du vill maximera dina möjligheter för att snappa en specifik domän; förboka den då på ett stort antal snapbacktjänster. Du behöver i regel endast betala såvida snapbacktjänsten klarar av att snappa den domän som du förbokat.

Steg 4: Betala för din domän och publicera en ny webbsida, förslagsvis via WordPress.org.

När släpps domännamn som löper ut?

Domännamnen släpps ett i taget från och med klockan 05.00 vintertid alternativt 06.00 sommartid. Om du är sent ute måste du inte bara vara snabbast, utan även ha vetskap om i vilken turordning som domänerna släpps. Konkurrensen är särskilt hög för populära domännamn.

Är en snappad domän värdefull?

Kvalitetsdomäner som snappats har med stor sannolikhet ett högt monetärt värde då dessa domäner i regel har många tillbakalänkar, vilket innebär att sidan rankar bra i sökmotorer såsom Google och DuckDuckGo. Snappade domäners egentliga värde är dock omtvistat.

Magnus Bråth hos Pineberry Sökmotorkonsult menar att snappade domäner har ”ett visst värde”:

”Det diskuteras ofta och livligt vilket värde länkar till och från snapbackade domäner har och en del vill mena att alla inlänkar avskrivs om domänen byter ägare på det viset. Jag skulle vilja påstå att man kan vara relativt säker på att ett visst värde har dom.”

Vilken är världens dyraste snapbackdomän?

Som Torrentfreak förtydligat snappade en grupp SEO-specialister Piratebay.org för cirka 420 000 kronor, som en konsekvens av att det team som driver Thepiratebay.org glömt att förnya den. Det SEO-företag som vann domänen försökte höja värdet än mer genom att promota en film.

”The Torrent Man” skulle filmen ha hetat. Men det hela visade sig vara en stor bluff då SEO-gruppen ville att nyhetsmedier skulle välja att publicera ”nyheten”, med än fler tillbakalänkar till Piratebay.org som följd. Medierna synade dock bluffen relativt fort och bytte raskt länkattribut till ”nofollow”, vilket innebar att de tilltänkta guldlänkarna blev så gott som värdelösa.

Har du vunnit en domän via snapback och vad tycker du om själva förfarandet? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Lämna en kommentar