VPN

Så fungerar AES 256-bit kryptering

Sa fungerar AES 256 kryptering 1
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

För att en VPN-tjänst ska vara säker krävs stark kryptering via AES 256, och många VPN-tjänster erbjuder stöd för det.

Men vad är egentligen AES 256, hur fungerar det och hur säkert är AES 256-kryptering?

Dessa frågor och fler får du svar på precis här. Men först och främst går vi tillbaka några steg och förklarar vad kryptering är.

Vad är kryptering?

Kryptering är en datorkod/algoritm som blandar ihop riktig information såsom ”hej vad gör du” till data som ingen förstår såsom ”dsfjhs-djkh-173”. Kryptering är alltså en algoritmisk funktion som gör att den data du skickar blir oläslig för alla utan behörighet att avkryptera den.

Kryptering pa ett rullband

När du använder en VPN-tjänst krypteras allt du gör på internet med ett krypteringsprotokoll. Det medför att du blir anonym på internet, och att aktörer såsom hackare och myndigheter inte kan spionera på dig.

VPN hur fungerar VPN guiden 1

Läs mer: Så fungerar en VPN-tjänst.

Det finns olika typer av kryptering

Asymmetrisk kryptering (offentlig nyckel)

Vid asymmetrisk kryptering har sändaren en nyckel och mottagaren en annan. Den som tar emot meddelandet behöver alltså inte ha tillgång till sändarens nyckel. Detta då mottagaren har en egen nyckel att låsa upp meddelandet med som avsändaren inte känner till.

Symmetrisk kryptering (privat nyckel)

Vid symmetrisk kryptering har både sändare och mottagare tillgång till samma nyckel. Denna nyckel används alltså för att både kryptera och avkryptera meddelandet.

Vad är AES 256-bitars kryptering?

AES 256-bitars kryptering är en symmetrisk krypteringsteknik där både mottagare och sändare har tillgång till exakt samma nycklar. Det är alltså bara sändaren och mottagaren som vet vad som skickas, medan alla andra inte har en aning om vad som sägs/skickas.

När sändaren skickar sina data delas de in i block som ingen utomstående kan ta del av tack vare den starka krypteringen som AES 256 ger. Och när datan nått mottagaren avkrypterar denne meddelandet med hjälp av sin nyckel.

3 steg som beskriver hur AES 256-kryptering går till

1. Uppkopplingen

En säker uppkoppling skapas mellan sändaren och mottagaren. Sändaren är i detta fall den VPN-app du har på din enhet, medan mottagaren är en av VPN-företagets servrar.

När du kopplar upp dig mot någon av VPN-företagets servrar skapas alltså en säker förbindelse mellan sändare och mottagare, och detta tack vare AES 256-krypteringen.

Tack vare aes 256 kryptering surfar du sakert med din VPN app

2. Datautbytet

Sändaren och mottagaren delar data med varandra som är helt anonym tack vare AES 256-krypteringen. Datan delas med hjälp av block, och tack vare den starka krypteringen blandas allt som skickas så mycket att ingen utomstående kan förstå vad som händer.

3. Avkrypteringen

Då VPN-företaget och din VPN-klient har samma krypteringsnycklar kan VPN-företaget också avkryptera det som skickas mellan din VPN-app och VPN-företagets servrar.

Men det faktum att VPN-företaget kan se vad du gör på nätet gör ingenting så länge VPN-företaget inte sparar några känsliga loggar.

Därför utvecklades AES 256-bitars kryptering

AES 256-bitars kryptering utvecklades för att den kryptering som fanns innan AES 256 helt enkelt var för dålig. Den bästa krypteringen innan AES 256 hette DES, och kunde i sin tur knäckas på strax under ett dygn.

AES-256-krypteringen används idag av såväl VPN-tjänster som underrättelsetjänster, och det var kryptograferna Vincent Rijmen och Joan Daemen som utvecklade AES 256. Denna kryptering har funnits sedan 2002, och har sedan dess fått ett allt bättre stöd för flera olika programmeringsspråk.

Värt att veta är även att alla som vet hur man gör för att använda AES-256-kryptering i sina appar också får göra det. Krypteringen kostar alltså inget att använda. Den har också en öppen källkod, vilket medför att vem som helst kan granska AES 256 för att exempelvis säkerställa att inga bakdörrar finns.

Så hittar du bästa VPN med AES 256-kryptering

Alla VPN-tjänster vi nämner i artikeln använder AES 256-kryptering, och de uppfyller även de krav vi berättar om nedan. VPN-tjänsterna är alltså riktiga toppval.

Krav for vpn med AES 256 kryptering

1. OVPN

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Alla VPN-appar använder AES 256-kryptering.
 • Alla VPN-appar finns på svenska. Du får även support på svenska.
 • OVPN sparar inga känsliga loggar.

Läs gärna vårt test av OVPN om du vill veta mer om hur de presterar.

2. Cyberghost

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Alla VPN-appar använder AES 256-kryptering.
 • Mest VPN för pengarna.
 • Cyberghost är en VPN som inte sparar känsliga loggar.

Läs gärna vårt test av Cyberghost om du vill veta mer om hur de presterar.

3. Private Internet Access

 • Servrar
 • Länder
Fungerar med
 • Multi-login
 • Livechatt

Snabba fakta

 • Alla VPN-appar använder AES 256-kryptering.
 • Billiga VPN-abonnemang.
 • PIA sparar inga känsliga loggar.

Läs gärna vårt test av Private Internet Access om du vill veta mer om hur de presterar.

Svar på vanligt ställda frågor

Finns det fler bra krypteringsalgoritmer än AES 256?

Ja, det finns bland annat:

 • 3-DES, som främst används inom finansvärlden. Men som det amerikanska datasäkerhetscentrumet Nist förtydligar är AES 256 säkrare än 3-DES.
 • SNOW, som ”bara” använder sig av 128-bitars kryptering. AES 256-kryptering är starkare än SNOW.
 • RSA, som finns i många IoT-produkter och som kan knäckas på ett enkelt sätt. RSA är långt mycket mer osäkert än både SNOW och AES 256-kryptering.

Vilken är världens mest starka kryptering?

Det är AES 256 som erbjuder världens mest starka kryptering.

Har AES 256-krypteringen knäckts?

Nej, AES 256-krypteringen har aldrig knäckts och kommer aldrig att knäckas. Det förtydligar datasäkerhetstidningen Kryptall. De säger även att det inte gör något att dagens (alltså hackarnas och cyberbrottslingarnas) datorer blir starkare, AES 256 kommer alltid vara bergsäkert.

Erbjuder gratis VPN-tjänster stöd för AES 256?

Ja, ett fåtal VPN-tjänster som är gratis erbjuder faktiskt det. Men värt att veta är att i princip alla gratis VPN-tjänster säljer vidare din internethistorik till skumma reklambolag. Det ”måste” de göra för att tjäna pengar, för de får ju inte in några pengar via fasta avgifter från kunder.

Så använd en betald VPN, förslagsvis någon vi rekommenderar i denna artikel. Det är vårt ärliga råd. Med hjälp av bilden nedan ser du viktiga faktorer som skiljer en VPN-tjänst som är gratis från en betald VPN-tjänst.

Gratis vs betald vpn utvalda viktiga aspekter att tanka pa

Lämna en kommentar