Spel

Xbox 360-kontrollen dominerar fortfarande på Steam

microsoft 3581644 1280

PC-spelande har både för- och nackdelar. En av de största fördelarna består av att en spelburk kan bjuda på en mycket bättre grafisk prestanda jämfört med de kraftfullaste spelkonsolerna på marknaden. En nackdel är dock att alla inte vill spela med mus och tangentbord, som har varit PC-spelarnas inmatningsmetod nummer ett, sedan urminnes tider.

Detta vill dock PC-världens absolut största spelplattform, Steam, ändra på. Samma företag har under de senaste åren storsatsat på att ge stöd för fler och fler handkontroller, och gjort det bra. Idag erbjuder Steam stöd för alla större konsolers respektive handkontroller. Allt ifrån den vanligaste av alla, Xbox 360-kontrollen, till trumpinnar och dansmattor.

Steam har själva undersökt och tagit fram statistik över vilka handkontroller som är populärast och hur de används. Sedan tjänsten började stödja handkontroller, år 2015, har över 60 miljoner handenheter kopplats upp, och hela 45 procent av dessa är Xbox 360 kontroller. På en stadig andraplats hittar vi Playstation 4-kontroller (20%), tätt följt av Xbox One-kontroller (19%).

Läs mer: 8 heta och exklusiva spel för Playstation 5

Om vi glömmer alla historiska siffror och fokuserar på nutiden, det vill säga den senaste månaden, kan vi se att Xbox One-kontroller är mest populära just nu. Tätt därefter är det nästan dött lopp mellan Switch Pro- och Xbox 360-kontrollen. Playstation 4-kontrollerna är dock mycket ovanliga, vilket Steam tror beror på att spelutvecklarna inte ger tillräckligt stort stöd åt dessa enheter.

Steam:s egen handkontroll, Steam Controller, har floppat något och det har bara sålts 1.3 miljoner av dessa sedan 2015. Nintendo Switch-kontrollen, Switch Pro, har däremot haft lite av en framgångssaga och har sedan maj fått fullt stöd för alla handkontrollens funktioner. Detta har visat sig vara ett bra drag då samma handkontroll har ökat mycket snabbt i popularitet.

Steam stödjer idag över 200 typer av handkontroller, och de menar själva att de kommer att förbättra detta stöd via framtida uppdateringar.

Lämna en kommentar