Spel

Varför blir vi arga av att förlora när vi spelar TV-spel?

Arg flicka

Spel såsom FIFA 20, NHL 20 och Battlefield 5 kan få världens lugnaste och genomgoda människa att tappa besinningen, utan att egentligen veta varför. För att vi ska få lite mer kunskap i det hela har en människa som går under pseudonymen Kruno valt att forska lite inom ämnet, och det är en riktigt maffig rapport som snickrats ihop.

Rapporten svarar på en hel del viktiga frågor när det kommer till så kallad ”rage quitting”, det vill säga när vi väljer att avbryta onlinespelandet för att det gått käpprätt åt skogen.

Vi väljer att avbryta matcher för att skydda oss själva

När vi är på väg att förlora i ett sportspel eller dör för ofta i ett krigsspel blir vi av med någonting vi arbetat mycket hårt för. Detta kan handla om en ”Kill/Death-ratio” eller tankar såsom: ”Jag har spelat FIFA i 5 år, och ändå förlorar jag mot den här idioten”.

Läs mer: 8 heta och exklusiva spel för Playstation 5

För att minimera de negativa konsekvenserna av att förlora väljer vi helt enkelt att stänga av spelet, då vi på så sätt slipper fullfölja något som förmodligen gjort oss ännu argare.

Sämre spelare överskattar ofta sin egen förmåga

Spelare som inte är särskilt duktiga tror ofta att de är betydligt bättre än vad de egentligen är. Ett beteende som är känt som den så kallade Donner Kruger-effekten. När en spelare som tror att denne är det bästa som hänt mänskligheten förlorar gång efter gång upplevs kognitiv dissonans, vilket till exempel innebär att självbilden som en målsprutande FIFA-legend inte längre kan hållas upp efter spelaren förlorat 10 matcher i rad.

Spel

Den kognitiva dissonansen kan minskas, samtidigt som den uppblåsta självbilden ökar, om spelaren väljer att förstärka sin bild av sig själv genom att säga att alla andra är talanglösa och bara har tur. Denna aktivitet gör det lättare för spelare att avbryta onlinematcher då de tursamma idioterna ändå inte förtjänar att vinna.

Vi tar ära när vi vinner – och skyller på andra när vi förlorar

När vi förlorar i lagbaserade spel, såsom de i Battlefield- och Call of Duty-serien, tar vi inte åt oss när laget förlorar, och känner oss samtidigt väldigt duktiga när laget vinner.

Detta resulterar i att vårt ego stärks, och när ditt lag ligger under tar vi inget personligt ansvar utan skyller istället på korkade lagkamrater och ber dessa att dra åt skogen.

Det är oftast snälla människor som beter sig illa

Många av de som skickar elaka meddelanden eller säger något opassande är egentligen bara helt vanliga människor som har en dålig dag. När vi känner oss psykiskt utmattade beter vi oss på ett sätt som vi aldrig skulle göra annars. Även om vi vet att det är elakt att skicka hatfulla meddelanden och välja att stänga av ofärdiga matcher väljer vi att göra detta i vilket fall, då vi är så pass känslomässigt utbrända att vi inte orkar spela klart.

Ta pauser, lär dig av motståndaren och tänk på vem du är

För att kunna njuta av spelandet igen finns det enligt Kruno ett antal knep vi kan använda oss av. För det första beskrivs det som mycket värdefullt att ta en paus när man känner att man inte orkar spela mer. Förluster ska kunna ses som någonting man lär sig av, och om du ligger under med 5-0 i FIFA-matchen finns det säkert någonting du kan ta med dig från motståndarens anfallsspel. Det tredje tipset består av att man ska försöka tänka på saker som gör dig unik, med vetskapen om att man inte är en sämre människa bara för att man skulle förlora på ett TV-spel.

Jag har själv stängt av alla meddelandefunktioner på min Playstation 4-enhet efter att jag tagit emot minst sagt saltiga meddelanden från personer som skrev riktigt hemska saker. Många gamers känner säkert igen sig i samma situation, och för att vända på skutan måste någonting hända. Som tur är har Kruno grävt fram några lösningsförslag på detta problemet också.

Proffsen bör föregå med gott exempel

Spelutvecklare bör höja medvetandet om att problemet faktiskt existerar, och inte sopa det under mattan. Sponsrade spelare bör till exempel bete sig med gott föredöme och spelarforum bör vara en plats där man peppar varandra, och samtidigt tar upp problem som till exempel rör osympatiska och elaka spelare samt fuskare.

Lämna en kommentar