Guider

Vad är ett antiskällhalsband egentligen?

Tax som skaller
Den här artikeln kan innehålla uppmärkta sponsrade länkar. Läs mer här om vår annonspolicy.

Många hundar har svårt att sluta skälla, vilket har gjort att antiskällhalsband är något som många skaffar till sin hund. Här berättar vi bland annat vad ett antiskällhalsband är, hur det fungerar och vilka hundar som borde ha det.

Vad är ett antiskällhalsband?

Ett antiskällhalsband är ett halsband som ser till att din hund inte skäller genom att göra något som påverkar hunden. I Sverige kan du bara köpa ”snälla” antiskällhalsband som inte skadar hunden med exempelvis vibrationer eller ljud. Men det finns också antiskällhalsband som är dåliga för din hund.

Mer information om både bra och dåliga typer av antiskällhalsband får du längre ner i artikeln.

Vilka hundar ska ha antiskällhalsband?

Hundar som skäller för ofta och/eller för länge borde använda antiskällhalsband. Men hundar som däremot bara skäller ibland och bara ger utlopp för sina normala instinkter ska få skälla tycker vi. Det är bara när skällandet blir jobbigt för hunden och/eller människor som dessa halsband ska användas.

Tänk på att hundar som skäller för att det är något speciellt som händer kan lära sig att inte skälla på via ganska smidiga metoder. Exempelvis om det är barn som springer utanför lägenhetsfönstret som upprör hunden kan du välja att låta hunden hälsa på barnen för att således få henne att förstå att barnen inte är farliga.

Men som sagt. Om din hund skäller så pass mycket att du och/eller hon mår dåligt av det är ett antiskällhalsband ett bra hjälpmedel, i synnerhet om du väljer att träna din hund samtidigt som hon använder det.

Hundar som skaller instinktivt och

Det finns 4 typer av antiskällhalsband

1. Elektriska antiskällhalsband

Nästan alla antiskällhalsband letar efter vibrationer i din hunds hals, alltså vibrationer din hund avger när hon skäller, så även denna typ av halsband. Så fort din hund skäller får hon i detta fall en elstöt med mål att hon själv ska välja att sluta skälla för det gör ont att göra det.

Din hund ska med andra ord tycka att det inte är ”värt det” att skälla då hon får en elstöt när hon gör det.

Värt att veta är att antiskällhalsband som ger elstötar är bannlysta i Sverige, och får därför inte säljas här. Det är också olagligt att importera elektiska antiskällhalsband från utlandet och använda det på sin hund.

2. Antiskällhalsband med ljud eller vibrationer

Dessa antiskällhalsband använder ljud och/eller vibrationer med mål att få din hund att sluta skälla. Dessa modeller är betydligt mer skonsamma än elektiska antiskällhalsband, och sanningen är att de inte skadar din hund alls utan i stället hjälper henne.

De antiskällhalsband som avger ljud kan antingen avge ljud bara hunden kan höra eller ljud i högre frekvenser som både du och hunden kan höra. Vilken taktik du vill använda bestämmer du själv, men generellt är det bäst att använda ljud som bara hunden kan höra om hon reagerar bra på det.

Antiskällhalsband med vibrationer är så pass skonsamma att din hund inte tycker det gör ont, utan bara att det ”vibrerar till lite” så hon tappar fokus i allt skällande. Vibrationshalsband är alltså till för att avleda hundens uppmärksamhet, och inte för att hunden ska få ont.

3. Antiskällhalsband med citronella

Skällhalsband med citron (den effektiva aromen som används heter citronella) är populära. De avger en citrondoft när din hund skäller, vilket i många fall är effektivt.

Men tänk på att mer vana recensenter av djurprodukter säger att det finns hundar som gillar antiskällhalsband med citronella. Detta då de tycker om citrondoften.

Källa för det påståendet är Hundfixarns artikel om antiskällhalsband. Så tänk på att dessa halsband kan vara ineffektiva för vissa hundar, och i vissa fall kan förstärka skällandet istället för att mildra problemen med det.

4. Antiskällhalsband med ljus

Antiskällhalsband med ljus använder nästan alltid LED-lampor med mål att distrahera din hund  när hon skäller. Som tumregel är LED-halsband både ineffektiva och störande för såväl hundar som människor. En uppjagad och stressad hund struntar nästan alltid i om det ”blinkar lite” när hon skäller.

Dessa halsband används ibland som en ”förstärkande effekt” i antiskällhalsband med ljud, vibrationer och/eller citronella. Men även som en förstärkande effekt fungerar LED-ljuseffekten ganska dåligt. Så undvik helst LED-försedda antiskällhalsband.

Läs mer: Hitta bästa GPS-trackern för din hund.

Lämna en kommentar