Internet

Twitter sparkade misstänkt mullvad år 2015

social media 1795578 1280

Den Saudiarabiska ledningen försökte nyligen kontrollera informationsflödet i både deras eget land, och i resten av världen. Och detta via Twitter, i ett försök att få kronprins Mohammed bin Salman att öka i popularitet. Försöket lyckades lite sisådär, då Twitter slutligen blockerade bottarna som fick de regimvänliga budskapen att bli populära på plattformen.

Denna artikel handlar dock om en man som många förbisett, nämligen den Saudiarabiska ingenjören Ali Alzabarah, som inledde sin karriär på företaget år 2013. Ali steg snabbt i graderna och två år senare hade han tillgång till alla Twitteranvändares personliga data, såsom bland annat telefonnummer och IP-adresser.

Att ha en man på insidan av ett av världens största informationsnätverk skulle vara en dröm för den Saudiska ledningen, som sägs har uppvaktat Ali för att på så sätt kunna värva honom som en form av informatör, eller mullvad. Tack vare sin position på Twitter kunde Alzabarah övervaka och avslöja användare som kritiserade den Saudiska ledningen samt hålla koll på eventuella avhoppare.

Läs mer: Upphovsrättstroll fick på nöten i Finland

Det kom aldrig fram några definitiva bevis som pekade på att Ali hade rekryterats av saudierna. Han misstänktes dock ha hållit koll på forskare, poliser och journalister som varit inblandade i Tor-projektet.

Ali Alzabarah sparkades år 2015 och tog därefter ett jobb för den Saudiska regeringen, och enligt den rapport som The Times tagit del av har företaget tagit vissa steg för att detta inte ska kunna hända igen. Twitter har dock inte erkänt att de förmodligen haft en Saudisk mullvad inom företaget, men vem kan klandra dem. Alternativet hade varit:

”Hejsan, vi har under några års tid haft en mullvad inom företaget som förmodligen stulit personlig information om användare som den saudiska regeringen inte riktigt gillat, och förmodligen mycket mer. Vi vet inte riktigt, men skaffa gärna ett konto på plattformen,” MVH Twitter

Lämna en kommentar