Spel

Topplista – de bästa spelen som släpptes i december 2018

mutant year zero logo

Under december månad har vi en riktigt stor skörd av nya speltitlar att se fram emot. Bland de mest efterlängtade spelen hittar vi bland annat Just Cause 4, Super Smash Bros. Ultimate och Mutant Year Zero: Road to Eden.

Alla titlar som listas kan spelas på antingen PC, Xbox One, Playstation 4, Nintendo Switch, Mac eller Linux.

Uppdatering: Summeringsdags

Super Smash Bros. Ultimate är månadens klara vinnare tätt följt av två lite mer lättsamma spel. Just Cause 4 och Mutant Year Zero togs emot rätt väl, men alla spel som släpptes den här månaden hamnar i skymundan av Super Smash Bros. Ultimate.

Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate - More Fighters Trailer

Spelstudio: Bandai Namco
Plattform: Nintendo Switch
Releasedatum: 7 december, 2018
Metascore: 92/100

Världens mest förbokade Nintendo Switch-titel gör entré med 74 spelbara karaktärer. Nya för denna gången är bland annat Richter Belmont från Castlevania-serien och Ridley och Dark Samus från Metroid-serien.

Läs mer: 8 heta och exklusiva spel för Playstation 5

Här fightas man upp till åtta personer samtidigt och målet är att stå ensam kvar som segrare. Spelet har ett onlineläge och kommer att få en kompanjons-app för smartphones vid namn ”Smash World”

Kommentar efter release: Ett av 2018 års bästa spel, och med bred marginal december månads vinnare. Spelet hyllas av i princip alla kritiker och ses som ett värdigt tillskott i serien.

Katamari Damacy Reroll

Katamari Damacy Reroll - Nintendo Switch | Nintendo Direct 9.13.2018

Spelstudio: Bandai Namco
Plattform: PC och Switch
Releasedatum: 7 december, 2018
Metascore: 87/100

En uppdatering av den gamla klassikern Katamari Damacy. På Nintendo Switch har grafiken uppdaterats till HD-upplösning och styrningen ska vara rörelsebaserad tack vare Joy Con-kontrollerna.

Kommentar efter release: Titeln blev hyllad som mycket underhållande och perfekt anpassad för Switch. En riktig succé med andra ord.

Gris

GRIS - Launch Trailer

Spelstudio: Nomada Studio
Plattform: Nintendo Switch och PC
Releasedatum: 13 december, 2018
Metascore: 84/100

I det konstnärliga plattformsspelet Gris kontrollerar vi en kvinna med samma namn, och vi får följa med när hon gör en känslomässig resa genom att lösa diverse pussel.

Kommentar efter release: Togs emot riktigt väl och beskrevs som både medryckande och snyggt, även om IGN tyckte att det ibland var lite väl enkelt.

Insurgency: Sandstorm

Insurgency: Sandstorm - Gameplay Overview Trailer

Spelstudio: Focus Home Interactive
Plattform: PC (PS4, Xbox One, Mac och Linux)
Releasedatum: 12 december, 2018
Metascore: 79/100

Förstapersonsskjutaren Insurgency: Sandstorm gör intåg på PC och vi bjuds bland annat på förbättrad grafik och vapenkontroll. Tack vare det lite försenade lanseringsdatumet menar Focus Home Interactive att de har hunnit slipa bort nästan alla buggar.

Kommentar efter release: Buggslipandet gick väl lite sisådär, men om vi bortser från detta beskrivs spelet som riktigt underhållande med bra grafik och ljudeffekter.

Mutant Year Zero: Road to Eden

Mutant Year Zero: Road to Eden – Cinematic Reveal Trailer | PS4

Spelstudio: The Bearded Ladies Consulting
Plattform: PS4, Xbox One och PC
Releasedatum: 4 december, 2018
Metascore: 78/100

Ett taktiskt äventyrsspel som är framknapprat av den lilla Malmö-studion The Bearded Ladies Consulting. Titeln påminner en hel del om XCOM 2: War of the Chosen, och är baserad på det svenska rollspelet Mutant, som släpptes år 1984. I denna titeln spelar vi som en gris, en anka och en (aningen muterad) människa, som gör allt för att överleva i en värld som blivit förstörd av ett kärnvapenkrig.

Kommentar efter release: En värdig konkurrent till XCOM-serien. Beskrivs som något snabbspelat, men storyn, grafiken och detaljerna är det inget fel på. Fick 7.9 av annars rätt kräsna IGN.

PlayerUnknowns Battlegrounds (PS4)

PLAYERUNKNOWN'S BATTLEGROUNDS | Launch Trailer | PS4

Spelstudio: PUBG Corporation
Plattform: PS4 (Xbox One, PC)
Releasedatum: 7 december, 2018
Metascore: 74/100

Världens femte bäst säljande spel kommer till PS4, efter att ha funnits tillgänglig för Xbox One och PC i ungefär ett år. Här gäller det till att panga ner alla sina motståndare på en karta som bara blir mindre och mindre. Maskare som bara ligger och smålurar i buskarna blir diskvalificerade när kartan drar ihop sig, och den spelare som står sist kvar vinner.

Kommentar efter release: Spelet fick ett riktigt bra mottagande, även om vissa klagade på buggar som förstörde mycket av spelupplevelsen. Fortfarande några steg bakom Fortnite enligt DualShockers.

Borderlands 2 VR

Borderlands 2 VR: Live Action Trailer

Spelstudio: Gearbox
Plattform: Playstation VR
Releasedatum: 14 december, 2018
Metascore: 71/100

Det populära och väldigt humoristiska Borderlands 2 har fått en VR-version. Ett ypperligt bra läge att återigen få lära känna roboten Claptrap, fast nu i förstapersonsläge.

Kommentar efter release: Stundtals lite opolerat, men väldigt kul, enligt i princip alla kritiker.

The Last Remnant: Remastered

The Last Remnant Remastered - Trailer

Spelstudio: Square Enix
Plattform: PS4
Releasedatum: 6 december, 2018
Metascore: 71/100

En kraftigt förbättrad version av originalspelet från 2008. Enligt Square Enix har grafiken fått ett jättelyft tack vare att de använder sig av en ny spelmotor.

Kommentar efter release: Det tar tydligen ett tag att lära sig stridsmekaniken, men efter detta är spelet ett rent nöje att knappra sig runt i enligt LifeStyle.

Iris.Fall

Iris.Fall Gamescom 2018 Trailer

Spelstudio: NEXT Studio
Plattform: PC
Releasedatum: 7 december, 2018
Metascore: 70/100

Ett pusselspel där vi spelar som karaktären Iris som tillsammans med hennes svarta kissekatt utforskar en riktigt skum teater.

Kommentar efter release: Lite ojämnt kvalitetsmässigt och något enkelt, men om vi bortser från detta ett helt ok pusselspel.

Just Cause 4

Just Cause 4 - Official Reveal Trailer | E3 2018

Spelstudio: Avalanche Games
Plattform: PS4, Xbox One och PC
Releasedatum: 4 december, 2018
Metascore: 66/100

Här följer vi återigen Rico Rodriguez när han denna gång beger sig till den fiktiva önationen Solis, i Sydamerika. Väl där kämpar han mot Gabriella Morales och skurkorganisationen ”The Black Hand”. Bland nyheterna hittar vi bland annat smartare AI, ett rikare djurliv och ett förbättrat vädersystem. Det ska blir riktigt intressant att se om Just Cause 4 lever upp till de högt ställda förväntningarna.

Kommentar efter release: En betydligt mer polerad version av Just Cause 3. Snyggare grafik, kortare laddtider och även om storyn inte är det starkaste kortet är den betydligt mer spännande än föregående titlars.

Beholder 2

Beholder 2 - Teaser

Spelstudio: Warm Lamp Games
Plattform: Switch
Releasedatum: 4 december, 2018
Metascore: 61/100

I Beholder 2 är man anställd som avdelningschef på en myndighet i en totalitär stat. Ditt mål är att kunna arbeta dig uppåt och slutligen bli premiärminister, men vägen dit kommer att vara svår.

Kommentar efter release: Spelet sägs bidra med en härlig stämning och beskrivs som relativt underhållande, trots att det är så pass dystopiskt och aningen deprimerande. Styrningen känns lite ologisk enligt en del, men det är nog mest en smaksak.

Override: Mech City Brawl

Override: Mech City Brawl - Announcement Trailer | PS4

Spelstudio: The Balance Inc
Plattform: PS4, Xbox One och PC
Releasedatum: 4 december, 2018
Metascore: 60/100

Här gäller det till att kontrollera gigantiska robotar och göra sitt för att få motståndarna på fall. Du ska bland annat kunna slåss på platser såsom Egypten, San Francisco och Mexiko.

Kommentar efter release: Många ansåg att spelet var riktigt underhållande, men än så länge finns det inte särskilt mycket att göra efter att adrenalinet lagt sig lite.

Gear Club Unlimited 2

Gear.Club Unlimited 2 - Launch Trailer - Nintendo Switch

Spelstudio: Eden Games
Plattform: Nintendo Switch
Releasedatum: 4 december, 2018
Metascore: 56/100

Gear Club Unlimited 2 bjuder alla racingsugna på över 250 spelbara banor, och många spellägen såsom bland annat ett turneringsläge och en hel del uppdrag. Över 50 bilar har licensierats inklusive Porsche 718 Boxter, Dodge Viper och Lotus 3-Eleven.

Kommentar efter release: Beskrivs som långt ifrån perfekt, men Eden Games har ändå gjort ett bra jobb med att porta mobiltiteln till Switch. ”Mycket bra arkadkänsla”, och ändå det bästa seriösa racingspelet för Switch, anser IGN.

Jagged Alliance: Rage

Jagged Alliance: Rage! - Official Gameplay Trailer

Spelstudio: Cliffhanger Productions
Plattform: PS4, Xbox One och PC
Releasedatum: 6 december, 2018
Metascore: 52/100

Ett turbaserat spel med med många taktiska inslag. Du ska tillsammans med ett gäng allierade ta dig an en knarkkung och hans armé.

Kommentar efter release: Gjorde ingen större succé. Beskrevs av många som ett glorifierat mobilspel även om somliga gillade de taktiska inslagen.

Warhammer: Vermentide 2 (PS4)

Warhammer: Vermintide 2 | Gameplay Trailer

Spelstudio: Fatshark
Plattform: PS4 (Xbox One och PC)
Releasedatum: 18 december, 2018
Metascore: N/A

Ett apokalyptiskt FPS-spel där du fightas mot diverse monster i Warhammer-universumet.

Kommentar efter release: De få kritiker som uttalat sig om PS4-versionen är mycket nöjda, men det räcker inte för ett fullständigt betyg.

Fitness Boxing

Spelstudio: Imagineer
Plattform: Nintendo Switch
Releasedatum: 21 december, 2018 (OBS: Försenat..)
Metascore: N/A

En del av Nintendo Fit-serien. Innehåller ett gäng anpassningsbara karaktärer och ger kanske en chans att komma igång innan julgröten.

Kommentar efter release: Lite oprecist och inte så djupt, men riktigt kul enligt de få kritiker som uttalat sig.

Toki

Toki - Launch Trailer

Spelstudio: Microids
Plattform: Nintendo Switch
Releasedatum: 4 december, 2018
Metascore: N/A

Detta plattformsspel påminner en hel del om originalet som släpptes 1989, och nyversionen för Switch bjuder bland annat på ny musik och handmålad grafik.

Lämna en kommentar