Guider Internet

4 tips för att få ett IT-jobb utan utbildning eller erfarenhet

Personer som arbetar inom dataprogrammering

Du kan få ett jobb inom IT även om du inte har den utbildning eller den erfarenhet som krävs. I denna artikel ger vi dig tips på hur du lyckas med det.

4 tips för att få ett jobb inom IT utan utbildning/erfarenhet

  1. Ansök om ett instegsjobb inom IT.
  2. Skaffa certifikat inom IT.
  3. Nätverka med personer som arbetar inom IT.
  4. Ansök om ett IT-jobb med blandade arbetsuppgifter.

Nedan pratar vi mer om de tips som precis nämnts i större detalj.

OBS: Utöver det vi tipsar om är det viktigt att skaffa ett CV där du listar alla dina kompetenser. Om du vill kunna skaffa ett CV på ett snabbt och professionellt sätt är cvmall.se en bra resurs. Det är också en bra idé att personligt brev som du anpassar till varje arbetsgivare.

1. Ansök om ett instegsjobb

Om du inte har rätt erfarenhet och/eller utbildning måste du vara beredd att ta ett enkelt IT-jobb. Du får kanske börja med att ladda upp produkter eller med att koda de enklaste delarna av en applikation eller en webbsida.

Lönen är inte heller någonting att hurra över i början, men du ska tänka på att du alltid kan arbeta dig uppåt i hierarkin. Du kommer alltså få arbeta betydligt hårdare än dina kollegor till en början, men i det långa loppet kommer det vara värt det.

2. Skaffa certifikat som visar vad du kan

Som World Scholarship Forum förtydligar finns det många IT-certifikat att välja på. Det är en bra idé att ta IT-certifikat som berör de delområden inom IT som du vill arbeta inom. Att ta certifikat som visar att du behärskar Googles molnplattform eller Amazons molnplattform är alltid en god idé.

Om du är beredd att läsa några år kan även en universitetsutbildning inom IT eller en yrkesutbildning inom IT vara en språngbräda in i IT-karriären. Om än en lite långsammare språngbräda än du kanske hoppats på då längre studier krävs.

Personer som arbetar som IT ingenjorer

3. Nätverka med personer inom branschen

I princip alla känner någon som arbetar inom IT. Tack vare det är det inte svårt att komma igång och börja nätverka. Det finns även bra digitala plattformar såsom Linkedin som passar perfekt för dig som vill kunna prata med yrkesverksamma som redan arbetar inom IT.

Med lite tur kanske du till och med hittar en mentor som kan lära dig allt som behövs för att du ska kunna ansöka om ett välbetalt IT-jobb.

4. Ansök om ett IT-jobb med olika uppgifter

Om du idag exempelvis jobbar på en bilfirma, ansök då om ett IT-jobb på en bilfirma. Du vet ju i detta fall hur det fungerar att arbeta på en bilfirma, så om du får jobbet är det bara att satsa helhjärtat på att lära dig allt som krävs inom IT.

Sanningen är att det ofta går bra att lära sig det mesta bara du är beredd att arbeta extremt hårt tills det att du kan allt som (och i bästa fall mer än) dina kollegor kan.

Lämna en kommentar