Spel

De 5 bästa spelaktierna just nu! (Komplett lista)

2 personer som spelar pa olika enheter

Tv- och datorspelsbranschen omsätter enorma summor pengar varje år, men vilka spelaktier ska du satsa på egentligen?

Den frågan gör vi vårt bästa för att besvara i denna artikel, där vi uppmärksammar 5 heta spelaktier som har potential att vara bra investeringar.

OBS! Investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. Det finns nämligen en risk att du blir av med alla dina pengar om spelföretaget ifråga går i konkurs.

5 spelaktier som bör ha framtiden för sig

  1. Take Two Interactive, som bla. ligger bakom alla spel i GTA-serien.
  2. Electronic Arts, en sann jätte som bla. ger ut spel i FIFA-serien.
  3. Capcom, som bland annat utvecklat alla spel i Resident Evil-serien.
  4. Zynga, skapar enklare spel som bland annat finns på Facebook.
  5. Activision Blizzard, skapar spel för i princip alla plattformar, likt WoW.

Nedan pratar vi mer om de spelaktier som precis nämnts i större detalj.

Läsvärt: Investeringsbloggen Aktiekunskap.nu har skrivit en utmärkt guide med tips på gaming-aktier. Den fungerar som ett utmärkt komplement till den här artikeln.

1. Take Two Interactive (GTA och Red Dead Redemption)

Take Two Interactive äger såväl 2K Games som Rockstar. Det medför att de tjänar mycket pengar på exempelvis alla GTA-spel, samt alla Red Dead Redemption-spel som Rockstar gett och kommer att ge ut. Utöver det har 2K Games som vana att släppa ett populärt basketspel varje år i form av NBA2K(+ årtal).

Aktiekursen har i sin tur varit stabil, och pekat uppåt sedan 2020. Take Twos starkaste kort anser vi Rockstar står för, som har som taktik att slipa länge på sina spel för att till slut tjäna ofantliga summor pengar när spelet väl släpps.

När storsäljaren GTA 5 släpptes tjänade Rockstar (och i förlängningen Take Two) 9 miljarder bara under de tre första försäljningsdagarna. Sammanlagt har det spelet sålts i över 150 miljoner exemplar fram tills idag (vintern 2021).

2. Electronic Arts (FIFA, NHL och Madden)

Electronic Arts, eller bara EA, ger ut några av de bästa sportspelen i världen. Alla spel i FIFA-, NHL- och Madden-serien ges ut av EA, som i sin tur tjänar stora pengar på de mikrotransaktioner som spelen innehåller.

Värt att lägga märke till är att mikrotransaktionerna står för hela 29 % av omsättningen, vilket den amerikanska spel och film-bloggen CBR förtydligar.

När det kommer till aktievärdet har det ökat stadigt sedan 2019, och EA:s starka licenser och goda finansiella resultat indikerar att den uppåtgående trenden mycket väl kan hålla i sig.

3. Capcom (Resident Evil och Monster Hunter)

Capcom förfogar över alla speltitlar i bland annat Resident Evil- och Monster Hunter-serien. Detta spelföretag satsar i regel på att släppa sina spel relativt frekvent, till skillnad från bland annat Rockstar (Take Two) där det ofta dröjer minst 5 år innan en uppföljare till en stortitel släpps.

Aktiekursen har åkt lite berg-och-dalbana under de senaste två åren, men någon minskning av aktievärdet har det inte varit tal om.

Värt att lägga märke till är att Capcom ger sina aktieägare en årlig utdelning på cirka 30 % av vinsten. Det är en ovanligt stor del av kakan rent procentuellt.

Spelstreaming

4. Zynga (CSR Racing och Toon Blast)

Zynga fokuserar främst på att skapa mobilspel och webbläsarbaserade spel för exempelvis Facebook. CSR Racing, Toon Blast och Zynga Poker är tre av företagets mest populära spel.

Sett ur ett perspektiv över 5 års tid har aktiens värde gått upp långsamt, men samtidigt har det varit många toppar och dalar. Facebook satsar numera hårt på Meta Verse, som ger dig möjlighet att kommunicera med andra människor i en helt digital värld, och detta med hjälp av VR- och AR-headset.

Om Zynga lyckas hoppa på den trenden, och släpper underhållande och väloptimerade speltitlar för Meta Verse kan deras framtid mycket väl se ljus ut.

5. Activision Blizzard (Call of Duty och World och Warcraft)

Activision Blizzard ligger bakom storspel såsom Call of Duty, Overwatch, World of Warcraft och Candy Crush Saga, som alla är kassakor av rang. Aktiekursen för denna aktie har även den haft sina toppar och dalar, men sett ur ett längre perspektiv har aktievärdet ökat stadigt.

Med starka uppföljare i bland annat Call of Duty- och World of Warcraft-serien kan Activision Blizzard mycket väl vara en god investering.

Lämna en kommentar