Guider

Detta är Nespressos nya system – Vertuo

Bild espresso

I över 30 år har Nespressos espressomaskiner funnits på marknaden och när vi trodde att det inte kunde bli bättre, så blev det bättre – Nespresso Vertuo lanserades med sitt nya system för premiumkaffe och morgonkaffet blev helt plötsligt så mycket bättre.

Hur kommer det sig då att Nespressos Vertuos system är bättre än originalsystemet? Vad är det som gör att kaffet blir lite bättre med det här knapptrycket än med de andra kapselmaskinerna?

Ja, vi kan ju börja med att säga att det finns en app (dock inte en app som brygger kaffet åt dig, men vi är helt för den idén), och Vertuo brygger fem olika koppstorlekar med 25 olika smakvarianter.

Men för att göra det hela lite tydligare så har vi satt ihop en liten presentation av det nya systemet.

Vad är skillnaden mellan Vertuo och gamla hederliga Nespresso?

Den stora frågan är nu: vad är det nya Vertuo-systemet egentligen? Och vad är det för skillnad på detta och originalet? Kortfattat så har Nespresso utvecklat en intelligent så kallad Centrifusion-teknologi till deras Vertuobryggare, vilket gör det möjligt att brygga kaffe i olika storlekar med bara ett knapptryck.

Till detta hör också ett helt nytt kapselsystem till där varje kapsel har en streckkod som förser Vertuobryggaren med information om vad som behövs för att brygga just den koppen kaffe som du har valt. Vi går djupare in på dessa funktioner längre in i artikeln.

Hur skiljer sig detta system mot OriginalLine? Vill du ha den längre versionen på det här svaret så rekommenderar vi att besöka kaffekapslar.se där de har gjort en omfattande jämförelse mellan det nya Vertuo och det äldre Nespresso-systemet. Vill du ha det korta svaret så har vi lånat denna sammanfattning från kaffekapslars jämförelse:

  • ”Ursprungs-bryggarna, OriginalLine, använder ett tryckbaserat system. Där punkteras kapseln och hett vatten pressas igenom med ett tryck på 19 bar. Det är i mångt och mycket samma teknik man använder när man brygger traditionell espresso.”
  • ”VertuoLine-bryggarna använder sig av ett roterande systemet, s.k. ’Centrifusion’. Hett vatten pumpas in i kapsel varvid det centrifugeras i 7.000 varv i minuten för att riktigt blanda sig med kaffet innan det rinner ner i koppen. Denna metod ger en tjockare crema och är tystare under drift.”

Nu när vi vet lite mer om vad som är skillnaden mellan systemen, så kan vi nörda ner oss lite mer i själva tekniken. Hur funkar den där streckkoden egentligen?

Bild med kapslar

Till vänster den ”gamla” typen av Nespresso-kapslar, och till höger de nya för Vertuo.

Ett unikt streckkodsystem – ett knapptryck för allt

Varje kaffekapsel för Vertuobryggarna är försedda med en streckkod. Denna streckkod är matad med information som säger åt maskinen hur den ska justera flödet, vattenvolymen, temperaturen, bryggtiden och kapselns exakta rotation för att du varje gång ska kunna få det perfekta kaffet.

Denna revolutionerande teknik har tagit kaffebryggandet till en helt ny nivå där maskinen i princip sköter allt åt dig. Vad behöver du göra? Du behöver helt enkelt bara fylla vattentanken med vatten, lägga in valfri kapsel, stänga locket, och trycka på knappen.

När Vertuobryggaren är klar med ditt kaffe så behöver du bara lyfta på locket så att kapsel automatiskt åker ut direkt ner i kapselbehållaren på maskinens högra sida.

Sen är det bara att ta sin kopp med kaffe och sätta sig ner och njuta! Alltså, med ett enda knapptryck så skapar Vertuo ditt favoritkaffe genom igenkänning av streckkoder. Smart, eller hur? Men blir kaffet bättre?

Ett nytt roterande system – centrifusion

Blir kaffet bättre av det här nya roterande systemet? Den frågan är svårare att svara på då smaken som bekant är delad, men vi kan med all säkerhet säga att med hjälp av denna roterande teknik så får kaffet en tjockare crema (lär dig mer om crema här).

Hur fungerar centrifusion-tekniken? Ordet ’centrifusion’ är en kombination av ’centrifugal action’ och ’water infusion’, vilket innebär att tekniken går ut på att hett vatten pumpas in i kapseln och centrifugeras i 7000 varv i minuten.

Maskinen penetrerar varje kapsels mitt och runtom kanterna, och på det här sättet så sprutas vattnet in genom öppningen i mitten, medan kaffet extraheras ut ur de 20 öppningarna som finns runtom kanterna och ner i din kaffekopp.

Det ser ut ungefär så här:

jamforelse mellan kaplslar

En jämförelse mellan original-systemet och Vertuo-systemet.

Fotokälla: kaffekapslar.se

När den här processen är fullbordad så snurras kapseln i en hög hastighet för att få ut allt vatten, och få fram en ren kapsel med torrt kaffe inuti. Detta innebär också att du knappt behöver städa undan efter dig, vilket alltid är ett plus. Det enda du behöver komma ihåg att göra är att återvinna kaffekapslarna på rätt sätt.

Men maskinen kan dock inte sköta allt åt dig – ibland kommer du att behöva, till exempel, avkalka maskinen. Men som tur är så finns det en app för det här!

En mobilapp för att säkerställa din Vertuobryggares kvalité

Vi menade tyvärr inte att det finns en app för att avkalka din maskin (men återigen, inte en dum idé), men Nespresso har en app som säkerställer att din Vertuobryggare håller sin höga kvalitet genom att påminna dig om när något behöver åtgärdas.

Nespresso-appen säger åt dig när du behöver fylla på med vatten, när maskinen behöver avkalkas, och när du behöver uppdatera din kaffemaskin med den senaste mjukvaran.

För ja, precis som med allt annat tekniskt så behöver även din kaffemaskin uppdateras med ny mjukvara ibland – kom ihåg att det här inte är en gammal traditionell kaffebryggare.

Nespressos app

Nespressos app påminner dig om när du behöver köpa nya kapslar.

Och på tal om kaffekapslarna, vilka koppstorlekar är det som man kan brygga med en Vertuo?

Större koppstorlekar – fler möjligheter

Svenskar älskar sitt kaffe, det är ingen hemlighet. Och ju större kopp kaffe, desto bättre – eller hur? Som vi nämnde innan så kan Vertuobryggaren brygga fem koppstorlekar med 25 olika kaffeblandningar, vilka är:

  • Alto: 414 ml, 2 kaffeblandningar
  • Mugg: 230 ml, 13 kaffeblandningar
  • Gran Lungo: 150 ml, 4 kaffeblandningar
  • Dubbel Espresso: 80 ml, 2 kaffeblandningar
  • Espresso: 40 ml, 4 kaffeblandningar

Det är inte bara koppstorleken som skiljer dessa åt: Alto avnjutes bäst i en riktigt stor kopp för att få fram dess aromatiska smaker, medan Mugg lämpar sig bäst i en mer traditionell svensk kaffekopp. En Gran Lungo är som en klassisk espresso, fast större, och har en subtil eftersmak.

Espresso är som det låter en klassisk espresso på 40 ml, och en Dubbel Espresso är … Ja, en dubbel espresso helt enkelt!

Och det fina med Vertuosystemet är att du bara behöver lägga ner den kapsel du vill ha, till exempel en Gran Lungo, trycka på knappen och så läser den av streckkoden och brygga ditt kaffe på ett klick – smart!

Och missa inte att det även finns mängder med goda smaker att välja mellan, till exempel vanilj och karamell.

Varituo kapslar

Vertuos stora utbud av olika kaffeblandningar och smaker.

Sammanfattning

Vertuobryggaren och dess revolutionerande nya bryggteknik tar din kaffeupplevelse till en helt ny nivå. Med sitt nya bryggsystem som läser av en streckkod som finns integrerad i varje kapsel så sköter sig allt med ett enda knapptryck, och du behöver knappt tänka på något själv med alla dess smarta funktioner, så som mobilappen.

Att brygga sig en kopp kaffe har aldrig varit enklare, och samtidigt, aldrig varit mer tekniskt!

Fotokälla omslagsbild: Nespresso

Lämna en kommentar