Guider PC och Mac

Därför föredrar många DVD- och Blu-Ray-filmer

dvd 949230 1920

Många föredrar att äga sina filmer och tv-serier på skiva; dels för samlarvärdet, och dels för att man kan titta på materialet när man vill, oavsett om man har tillgång till internet eller inte. Utöver detta behöver du ingen internetuppkoppling, och som bäst medges 4K-kvalitet.

I den här artikeln pratar vi mer om det faktum att somliga föredrar filmer i fysiskt format i jämförelse med att nyttja streamingtjänster likt Netflix samt HBO Nordic. Vi belyser även vad en DVD- samt en Blu-ray-skiva är, samt hur dessa format skiljer sig mot streamad video.

Avslutningsvis introducerar vi VLC Media Player, som klarar av att spela upp både DVD- och Blu-ray-filmer.

Fördelar med DVD- och Blu-ray-filmer

Filmer som återfinns i fysiskt format erbjuder ett flertal fördelar, och dessa ämnar vi belysa nedan.

Du äger filmen: Om du avslutar en prenumeration för en specifik streamingtjänst blir samtliga filmer och tv-serier otillgängliga. Så är inte fallet när du äger materialet på DVD eller Blu-ray.

Du behöver ingen internetuppkoppling: DVD- och Blu-ray-skivor kan spelas upp så länge du förfogar över en kompatibel DVD- eller Blu-ray-spelare. Det spelar därför ingen roll huruvida du har tillgång till internet eller inte, då skivorna innehåller all information som behövs vid uppspelningen.

Utbudet är bättre: Streamingtjänsterna erbjuder ofta ett relativt brett utbud, men då den marknaden är fragmenterad saknas ett i regel ett stort antal tv-serier och filmer, oavsett vilken streamingportal du väljer att nyttja.

Filmhyllan.nu, som ligger bakom artikelns material, kan du köpa DVD-filmer till bra priser, och utöver det är utbudet brett.

Bonusmaterial erbjuds: DVD- och Blu-ray-filmer erbjuder i regel bonusmaterial där exempelvis regissören eller huvudskådespelaren berättar mer om inspelningen samt viktiga scener. Denna funktion existerar inte på streamingplattformar, och återfinns ofta på både DVD- samt Blu-ray-material.

Kvaliteten är i regel bättre: Majoriteten av de Blu-ray-filmer som finns tillgängliga på marknaden kan spelas upp i 4K-kvalitet, helt utan artefakter och pixelproblematik, som ibland kan vara vanligt förekommande på streamingplattformar.

Vad är en DVD-skiva?

DVD-skivorna blev populära i Sverige år 2004, mycket tack vare den kvalitetsökning som formatet medgav i jämförelse med VHS-kassetterna. I Sverige samt resten av Europa är det PAL-standarden, som erbjuder en upplösning om 720 × 576 pixlar, som är aktuell.

Vad är en Blu-ray-skiva?

Blu-ray-skivorna är lika stora som DVD-skivorna, men erbjuder en bättre bild- och ljudkvalitet. Det konkurrerande formatet HD DVD, som de japanska IT-jättarna Toshiba, Nec samt Sanyo vill skulle slå igenom, misslyckades fatalt och är numera bortglömt.

Hur spelar man upp en DVD- eller Blu-ray-skiva?

Spelkonsoler likt Playstation 3, Playstation 4 samt Xbox One klarar av att spela upp både DVD- samt Blu-ray-material. Du kan även spela upp dessa format på din Windows-, Linux- eller Mac-dator, om denna försätts med en kompatibel DVD-läsare eller DVD-brännare.

Gör så här för att spela upp en DVD- eller Blu-ray-film på Windows 10:

Steg 1: Många datortillverkare inkluderar enklare uppspelningsprogram för DVD- samt Blu-ray. Vi rekommenderar dock att du använder dig av VLC Media Player, som både är lättanvänt och resurssnålt.

Besök VLC:s webbsida och välj ”Ladda ner VLC Media Player”. De inställningar som är angivna som standard fungerar utmärkt vid installationsförloppet.

Ladda ner VLC

Steg 2: Efter att du laddat ner programmet bör du se till att VLC Media Player öppnas per automatik, i samband med att du matar in en tv-serie eller film i fysiskt format.

Detta försäkrar du dig om genom att söka och klicka på ”Standardappar” i Windows-gränssnittets skrivbordsmiljö.

Standardappar for Windows 10

Steg 3: Klicka därefter på ”Videospelare”

Klicka pa Film och TV

Steg 4: Välj därefter att ”VLC Media Player” ska spela upp samtliga DVD- och Blu-ray-filmer.

VLC standardapp for video

Steg 5: Så fort du matar in en DVD- eller Blu-ray-film öppnas numera VLC Media Player, som erbjuder avancerade funktioner såsom val av kapitel samt möjligheten att ta skärmavbilder på favoritscener.

VLC Media Player kan förutom fysiska skivor även spela upp .avi-filer, som exempelvis kan innehålla spelklipp, som du ser nedan.

VLC spelar upp spel

Sammanfattning

Somliga filmfantaster föredrar fortfarande att titta på sina filmer och tv-serier i fysiskt format, och det är logiskt, då ett stort antal fördelar medges.

Det är inte heller svårt att hitta en passande enhet som klarar av att spela upp DVD- och Blu-ray-skivor. På persondatorer rekommenderar vi dock VLC Media Player, då det programmet är gratis, lättanvänt samt medger avancerad funktionalitet.

Lämna en kommentar