Spel

28 Speltitlar att se fram emot år 2018

Forza Horizon 4 Autumn Drive

I denna artikel presenteras några av de bästa och mest efterlängtade spelsläppen år 2018. Alla av de spel som listas i artikeln kan antingen spelas på Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch, iOS eller Android.

We Happy Few

We Happy Few – Announce Trailer | PS4

Spelstudio: Compulsion Games
Plattformar: PC, PS4. Xbox One
Releasedatum: 10 augusti, 2018
Metascore: 67/100

Mitt bland alla stortitlar smyger ett Indie-spel in i form av We Happy Few. Detta spel tar plats i en alternativ tidslinje där andra världskriget är än mer förödande än vad det var i verkligheten. För att fly undan vardagen introduceras den hallucinogena drogen Joy, som gör att samhället i den fiktiva Brittiska staden Wellington Wells slutligen kollapsar.

Läs mer: 8 heta och exklusiva spel för Playstation 5

Spelet avnjuts i förstapersonsläge och du har sammanlagt tre spelbara karaktärer att välja på. Låt oss hoppas att detta lite mer annorlunda spel och forna Kickstarter-projektet blir en hit.

Kommentar efter release: Det cirka 25 timmar långa kampanjläget uppskattades av många, men titeln drogs tyvärr med en hel del tekniska problem vid lanseringen, och vissa menade att spelet kändes lite opolerat. Förhoppningsvis vänder detta efter ett par patchar.

Spider-Man

Marvel’s Spider-Man - PS4 Trailer | E3 2017

Spelstudio: Insomniac games
Plattformar: PS4
Releasedatum: 7 september, 2018
Metascore: 87/100

Den evigt svingande superhjälten Spider Man är tillbaka i höst, nu med ett betydligt förbättrat slagsmålssystem. I titeln, som även denna gång spelas i tredjeperson, finns ett tydligt fokus på Parkour och nya prylar såsom möjligheten att byta dräkt för att kunna få specialkrafter. I detta spel är Peter Parker 23 år gammal och har redan skyddat staden i över 8 år, vilket bör ge honom lite extra erfarenhet när han nu ska ge sig på Mister Negative.

Kommentar efter release: Spelet hyllades rejält när det kom ut och slog många försäljningsrekord. Många menar att Spiderman är det bästa spelet som Insomniac lanserat hitintills.

Shadow of the Tomb Raider

Shadow Of The Tomb Raider - Official Trailer

Spelstudio: Eidos Montreal, Crystal Dynamics
Plattformar: PC, PS4, Xbox one
Releasedatum: 14 september, 2018
Metascore: 76/100

I den uppkommande utgåvan av Tomb Raider beger sig Lara Croft till Latinamerika för att leta rätt på en Mayansk relik som hennes bortgångne far lämnat efter dig. Skurkorganisationen Trinity är henne troget hack i häl när Lara denna gång ska rädda världen mot den stundande Mayanska apokalypsen.

Spelläget blir som brukligt i tredje person och ett större fokus läggs denna gång på att du ska tjäna på att vara försiktig och hålla dig undangömd. Precis som tidigare Tomb Raider-spel kan du jaga djur för att på så sätt kunna uppgradera dina vapen och övriga attiraljer.

Kommentar efter release: Spelet togs emot väl av de allra flesta och det 20 till 40 timmar långa kampanjläget beskrevs ha en greppande handling. Kontrollerna moderniserades något och sågs av många som mer flexibla jämfört med den förra titeln, det vill säga Rise of the Tomb Raider.

NHL 19

NHL 19 | Official Reveal Trailer

Spelstudio: EA Sports
Plattformar: Xbox One och PS4
Releasedatum: 14 september, 2018 (3 dagar tidigare för förbokare)
Metascore: 80/100

FIFA-seriens ofta bortglömda lillebror, NHL-serien, får till höst en ny utgåva. I denna titel introduceras en rad nyheter såsom hockeylir vid sjöar där tre spelare tävlar mot varandra om att göra mål i en uppdelad, halvmåneformad hockeyrink. Över 200 legender träder även i på isen i HUT-läget. Omslaget pryds denna omgång av hockeylegendaren Wayne Gretzky och den evigt glada PK. Subban.

Kommentar efter release: Spelet togs emot väldigt väl av kritiker medans många vanliga spelare var lite mer tveksamma. Skridskoåkningen visade sig vara oerhört förbättrad jämfört med NHL 18 och sjöhockeyläget var både kul och omväxlande. Spelarpacken blev marginellt dyrare jämfört med den förra upplagan men detta kompenserades av rätt generösa belöningar i Hockey Ultimate Team-läget.

FIFA 19

FIFA 19 | Official Reveal Trailer with UEFA Champions League

Spelstudio: EA Sports
Plattformar: Xbox One, PS4 och Nintendo Switch
Releasedatum: 28 september, 2018 (3 dagar tidigare för förbokare)
Metascore: 83/100

Ny höst, nytt FIFA-titel. Med ett spelsläpp lika säkert som soluppgången bjuder EA Sports i den senaste titeln på en hel del nyheter. Ett Champions League-läge introduceras och så ryktas även ett dynamiskt vädersystem göra.

En rad nya animationer, bland annat för närkamper, har lagts till i Frostbite-motorn tillsammans med ett nytt taktikläge där du tillåts göra förutbestämda ändringar innan matchstart. Om du vill läsa mer om FIFA 19 innan titeln släpps kan du med fördel bege dig till vår artikel.

Kommentar efter release: Många kritiker gillade titeln och uppskattade även det nya Champions League-läget.

Forza Horizon 4

https://youtu.be/zJ477xAIlgU

Spelstudio: Playground Games
Plattformar: Xbox One och PC
Releasedatum: 2 oktober, 2018
Metascore: 92/100

I Forza Horizon 4, som är den sammanlagt elfte titeln i spelserien, får vi köra runt i ett fiktivt Storbritannien med någon av över totalt över 450 tillgängliga bilar. Världskartan är öppen och delas med upp till 72 samtida spelare online. Om katten ätit upp nätverkskabeln kan du dock trösta dig med att titeln även går att spela i offline-läge. Forza 4 innehåller köpbara byggnader, som väl i din ägo låser upp nya saker i spelet.

Utöver detta bjuder spelstudion också oss på ett dynamiskt vädersystem som skiftar beroende på årstid. Ett exempel på detta är att sjöar som annars är ogenomträngliga blir tillgängliga att köra över på vintern, vilket vid dessa fall gör nya områden tillgängliga. För rättvisans skull upplever alla spelare de olika årstiderna samtidigt tack vare att väderleken bestäms av spelets servrar.

Kommentar efter release: Både kritiker och spelare gillade titeln skarpt och Playground Games berömdes för att ha skapat en ett välpolerat, djupt och spännande spel.

Assasins Creed: Odossey

Assassin's Creed Odyssey: E3 2018 Official World Premiere Trailer | Ubisoft [NA]

Spelstudio: Ubisoft Qubec
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Releasedatum: 5 oktober, 2018
Metascore: 83/100

Assasins Creed-serien tar med denna titel ytterligare ett kliv bort från originalkonceptet och introducerar i denna utgåva än mer rollspelselement än tidigare titlar i samma serie. Spelet, som utspelar sig i det antika Grekland, ger dig mer frihet att utforska en öppen värld, nu med bland annat fler dialogval, mer uppdrag och med mer än ett alternativt slut på storyläget. Till de som gillade sjöslagen i Assasins Creed: Black flag kan jag också meddela att de får sätta på sig kaptenshatten i även denna titel för att delta i storskaliga havsbataljer.

Kommentar efter release: Spelet blev en stor succé och många gillade RPG-systemet som följt med från den förra titeln i spelserien.

Super Mario Party (2018)

Super Mario Party - Launch Trailer (Nintendo Switch)

Spelstudio: Bamcai Namco Studios
Plattformar: Nintendo Switch
Releasedatum: 5 oktober, 2018
Metascore: 83/100

Denna upplaga av Super Mario Party, som är mer kataktärsrik än någonsin, får du hälsa på de gamla kämparna Koopa Troopa, Bowser, Mario och Luigi. Den största nyheten i detta spel består av att du nu för första gången i spelserien får chansen att spela i multiplayerläge, online. Väl online finns bland annat ett ”Mario-tonläge” där upp till fem personer tävlar för att få högst poäng.

Kommentar efter release: Det stora flertalet av minispelen verkar ha gått hem, och spelet togs emot väl. Super Mario Party sågs av många som den bästa titeln i hela spelserien, även om onlineläget beskrevs som lite väl opolerat, åtminstone till en början.

Starlink: Battle for Atlas

Starlink Battle for Atlas - Star Fox Launch Trailer - Nintendo Switch

Spelstudio: Ubisoft Toronto
Plattformar: PS4, Xbox One, Nintendo Switch
Releasedatum: 16 oktober 2018
Metascore: 75/100

I detta Starfox-äventyr, som tar plats i Atlas-systemet, utforskar du planeter som alla av dessa är unika med tanke på miljö, bakgrundshistoria och dess växtlighet. Spelet innehar så kallade ”Toys-to-life”-moment likt andra titlar såsom bland annat Skylanders. Till Nintendo Switch kan du köpa rymdskeppsminiatyrer som sätts fast i handkontrollen och ger dig fördelar spelvärlden.

För att exemplifiera detta: om du köper ett fysiskt miniatyrskepp och sätter fast detta i handkontrollen låser det digitala rymdskeppet även upp sig i spelet. Även om du inte köper titeln till Nintendo Switch kan detta spel ändå visa sig vara en riktigt trevlig upplevelse.

Kommentar efter release: Många uppskattade spelet och mest beröm fick stridsmekaniken, ljudeffekterna och musiken.

Red Dead Redemption 2

Red Dead Redemption 2: Official Trailer #3

Spelstudio: Rockstar games
Plattformar: PS4, Xbox One
Releasedatum: 26 oktober, 2018.
Metascore: 97/100

I denna efterlängtade, Western-inspirerade titel, får vi nöjet att spela som den härjade banditen Arthur Morgan. Likt den första upplagan travar vi fram i tredjepersonsläge och spelet innehåller både ett solo-läge och ett multiplayerläge. Arthur kommer få det svettigt när de sista banditgängen ska jagas och rökas ut av sherifferna.

Kommentar efter release: Tempot är något lägre jämfört med till exempel GTA 5 och kontrollerna känns ibland lite klumpiga, men förutom detta finns det absolut inget att klaga på. I princip allt är förbättrat jämfört med den förra upplagan och Metascore-betyget på totalt 97 av 100 talar sitt klara språk. Förmodligen årets bästa spel.

The Quiet Man

The Quiet Man - Gameplay [PC HD60FPS]

Spelstudio: Human Head Studios
Plattformar: Playstation 4, PC
Releasedatum: 1 november
Metascore: 31/100

I denna titel tar vi rollen som den döva hjälten Dane, som gör vad han kan för att banka ner allt som kommer i hans väg.

Kommentar efter release: Båda spelare och kritiker är rörande överens om att detta spelet inte håller måttet. Många klagar på en alltför rörig handling och klumpiga actionscener.

Football Manager 2019

Football Manager 2019 - Welcome To The Job Trailer

Spelstudio: Sports Interactive
Plattformar: Switch, MacOS, PC och Linux
Releasedatum: 2 november
Metascore: 86/100

Den senaste titeln i långköraren Football Simulator är är här, och för de som gillar att pilleriplocka med taktiska förändringar och skicka ut talangscouter till världens alla hörn, kan detta vara någonting för er.

Kommentar efter release: Spelet är förbättrat på många punkter och lika beroendeframkallande som det alltid har varit. Sports Interactive har dock inte gjort alltför mycket för att få nykomlingar till spelserien att känna sig hemma. Men med tanke på att spelet har så pass många funktioner är det säkert svårt att introducera nytillkomna spelare till varenda liten detalj.

Grip: Combat Racing

GRIP: Combat Racing Release Date Trailer | PS4

Spelstudio: Caged Element
Plattformar: PC, PS4, Xbox One, Switch
Releasedatum: 6 november
Metascore: 76/100

Futuristiskt racingspel med arkadkänsla som bland annat har inspirerats av Wipeout 2097.

Kommentar efter release: Många anser att spelet är underhållande men något opolerat. Multiplayerläget uppskattas av många men de AI-kontrollerade bilarna är enligt ett flertal kritiker lite väl övermäktiga. Förhoppningsvis är detta något som Caged Element putsar till inom en snar framtid.

Omen of Sorrow

Omen of Sorrow - Launch Trailer | PS4

Spelstudio: AOne Games
Plattformar: PS4
Releasedatum: 6 november
Metascore: 69/100

Fightingspel med 2D-grafik.

Kommentar efter release: Då inga recensenter varit pigga på att säga sitt om titeln går vi efter userscore på Metacritic. De flesta som provat titeln är mycket nöjda med miljön och den grafiska prestandan. Vissa spellägen sägs dock behöva lite extra kärlek.

Brawlhalla

Brawlhalla Cinematic Launch Trailer

Spelstudio:  Blue Mammoth Games,
Plattformar: PS4, Switch, Xbox One,PC och MacOS.
Releasedatum: 6 november
Metascore: N/A

Free to play-titeln Brawlhalla har släppts på många plattformar, och den sjätte november kan även Xbox One- och Nintendo Switch-ägare njuta av spelet.

Kommentar efter release: Alla spellägen som finns tillgängliga på övriga plattformar finns även tillgängliga på Xbox One och Nintendo Switch. Som en liten bonus har även Blue Mammoth Games slängt in Rayman, som använder sina nävar på kreativa sätt.

Overkill´s The Walking Dead

Overkills The Walking Dead - Aidan: The First Trailer | PS4

Spelstudio: Overkill Software
Plattformar: PS4, PC, Xbox One
Releasedatum: 6 november, 2018
Metascore: 72/100

Detta överlevnadsspel och förstapersons-pangare fokuserar starkt på samarbete och låter dig spela som en av totalt fyra valbara karaktärer. Zombies har intagit Washington DC och med ett gediget smygande och skjutande vilar det på dig att övervinna det postapokalyptiska hotet.

Kommentar efter release: Det är för närvarande bara PC-spelare som får nöjet att prova titeln. Konsolägare får tyvärr vänta tills den sjätte februari 2019. De flesta som provat zombietiteln säger att spelet är både utmanande och unikt. Några klagar på att det är lite buggigt, men detta kommer säkerligen lösas med några välplacerade patchar.

Leisure Suit Larry – Wet Dreams Don’t Dry

Leisure Suit Larry - Wet Dreams Don't Dry (Trailer EN)

Spelstudio: CrazyBunch
Plattformar: PC
Releasedatum: 7 november, 2018
Metascore: 75/100

Den oerhört sexualfixerade Larry tar steget in i 2000-talet och provar bland annat på att försöka träffa lite damer via någon skum dejtingapp.

Kommentar efter release: Spelet togs emot mycket bättre än förväntat och rankas betydligt högre än tidigare titlar från samma spelserie. Många tycker att manuset håller hög klass och att denna åttonde titel i peka och klicka-serien är den bästa på länge.

Kursk

Kursk - Gameplay Trailer

Spelstudio: Jujubee
Plattformar: PC
Releasedatum: 7 november, 2018
Metascore: 40/100

Den polska spelstudion Jujubee låter oss ta plats på den ryska kärnubåten K-141 Kursk. Ett single player-äventyr med skräck- och actiontema.

Kommentar efter release: Grafiken beskrivs som acceptabel, men många förstår inte spelets handling och tycker att karaktärerna rör sig lite märkligt. Ingen jättehit om man får tro de första recensenterna.

Crashlands

Crashlands - Announcement Trailer (June 2015)

Spelstudio: Butterscotch Shenanigans
Plattformar: finns på PC och iOS, släpps snart på Switch.
Releasedatum: 8 november, 2018
Metascore: 85/100

Ett RPG-spel där du kastas in på en främmande planet och väl där gäller det att bygga hus, tämja djur och fäkta bort eventuella elakingar som kommer för nära.

Hitman 2 – Silent Assasin

HITMAN 2 Announce Trailer

Spelstudio: IO Interactive
Plattformar: PC, PS4, Xbox one
Releasedatum: 13 november, 2018

I Hitman 2 återtar vi rollen som Agent 47 och vi reser återigen jorden runt för att döda måltavlor åt den trogna arbetsgivaren ICA. Spelet tar sin plats på sex olika platser runt om i världen, bland annat på en racerbana i Miami. Våran James Bond-liknande protagonist får ta del av en hel del prylar som bland annat kan göra fiender medvetslösa.

Portföljen gör comeback för att Agent 47 ska kunna frakta runt tyngre vapen, till exempel sniper-gevär, utan att kreti och pleti ska komma och tycka en massa. Hitman 2 får redan vid släppet ett samarbetsläge i multiplayer kallat Sniper Assasin. I detta läge, som även kan spelas självständigt, ska måltavlor enkelt och snabbt ska undanröjas med några välriktade sniperskott.

Två DLC är i skrivande stund planerade som bland annat ger tillgång till ytterligare uppdrag och vapen.

Spyro Reignited Trilogy

Spyro: Reignited Trilogy Trailer

Spelstudio: Toys for Bob
Plattformar: PS4, Xbox One
Releasedatum: 13 november 2018

En remaster av de klassiska äventyrsspelen Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto’s Rage! och Spyro: Year of the Dragon, som släpptes i slutet av 90-talet.

Fallout 76

Fallout 76 – Official Live Action Trailer

Spelstudio: Bethesda
Plattformar: PC, PS4, Xbox one
Releasedatum: 14 november, 2018

Det nionde spelet i Fallout-serien, Fallout 76, blir ett multiplayer-äventyr där du tillåtas spela med upp till tre vänner samtidigt. Om du spelat något av de tidigare Fallout-titlarna ska du enkelt kunna känna igen dig då bland annat VATS-systemet förblir oförändrat. Det vill säga det läge där du kan pausa spelet för att rikta in och skjuta ditt vapen mot inkommande fiender.

Spelet tar sin plats i West Virginia och många av de monster du möter är baserade på lokala myter och sägner. Likt Fallout 4 blir basbyggande ett viktigt moment även här. Men frukta ej, när du loggar ut sparas din bas och görs samtidigt otillgänglig för andra spelare. Detta för att du inte ska behöva börja om från början igen med en bas du kanske jobbat på i timtal.

Det blir i Fallout 76 din tur att detonera atombomber som i sin tur förändrar spelvärlden. För att lyckas med detta måste du hitta kärnvapenkoder och ta dig in i diverse hemliga anläggningar. Väl där kan du välja vilken del av kartan som kommer att få en oväntad överraskning.

Pokémon: Let’s Go, Pikachu! och Let’s Go, Eevee!

Pokémon: Let's Go, Pikachu! and Pokémon: Let's Go, Eevee! Trailer

Spelstudio: Game Freak
Plattformar: Switch
Releasedatum: 16 november, 2018

I dessa Pokemontitlar kan man antingen spela som Pikachu eller Eevee, beroende på vilken version av spelet du köper. Grafiken ska vara kraftigt förbättrad och det finns sammanlagt hela 151 olika Pokemons att fånga i spelvärlden.

Battlefield 5

Battlefield 5 Official Reveal Trailer

Spelstudio: EA/Dice
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Releasedatum: 20 november 2018

Det sextonde spelet i Battlefield-serien. Innehåller både enspelar- och multiplayer-pangande. Åtta kartor lanseras från start och ytterligare kartor, fordon och vapen släpps allteftersom. Baserad på händelseförloppet under andra världskriget.

Farming Simulator 19

Farming Simulator 19 – E3 2018 Trailer | PS4

Spelstudio: Giants Software
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Releasedatum: 20 november 2018

Som vanligt när det kommer till farmsimulatorn gäller det till att odla grödor hej vilt, och om man skulle vilja ha en paus från odlandet är ska det även gå att rida igenom landskapet på hästryggen.

Grafiken ska vara kraftigt förbättrad och i garaget ska det gå att ställa en gedigen samling maskiner. Farming Simulator 19 bjuder även på ett onlineläge och Giants Software har inget emot att man installerar moddar.

Darksiders III

DARKSIDERS 3 Trailer (PS4, Xbox One, PC) 2018

Spelstudio: Gunfire Games
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Releasedatum: 27 november 2018

Den senaste titeln i hack and slash-spelserien Darksiders ska bjuda på 4K-prestanda för de konsoler som mäktar med detta. Det finns även två stycken DLC planerade.

Ride 3

RIDE 3 - Gameplay (HD) [1080p60FPS]

Spelstudio: Milestone
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Releasedatum: 30 november 2018

I denna motorcykelracer kan du skumpa runt på inte mindre än 230 motorcyklar, och 70 ytterligare cyklar kommer att släppas allteftersom.

Just Cause 4

Just Cause 4 - Official Reveal Trailer | E3 2018

Spelstudio: Avalanche Studios
Plattformar: PC, PS4, Xbox One
Releasedatum: 4 December, 2018

Rico Rodríguez är tillbaka och denna gång släpper han loss det tunga artilleriet i den fiktiva, sydamerikanska staden Solis. Avalanche Studios har kryddat sin spelmotor Apex och signalerar nu att vi kan vänta oss mer extrema väderförhållanden som exempelvis sandstormar och tornados. De fiender du möter ska vara svårare att överlista tack vare förbättrad AI och likt Just Cause 3 spelar du i tredjepersonsläge i en öppen värld.

Super Smash Bros: Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate - Everyone is here! (Nintendo Switch)

Spelstudio: Bamcai Namco Studios
Plattformar: Nintendo Switch
Releasedatum: 7 December, 2018

Denna omåttligt populära Nintendo-spelserien, Super Smash Bros, får i Vinter ytterligare en uppfräschning. I denna titel kan vi njuta av förbättrade strategiska element samt två nya karaktärer, Inklings från Splatoon och Ridley från Metroid-serien.

Elder Scrolls: Blades

The Elder Scrolls: Blades Early Access Trailer

Spelstudio: Bethesda
Plattformar: Android, iOS
Releasedatum: Hösten 2018 (förvånansvärt tyst från Bethesda, försenat?)

I väntan på Elder Scrolls 6 vill Bethesda att vi gemensamt plockar upp våra mobiler för att spela lite Elder Scrolls i förstapersonsläge. Spelet, som för övrigt kommer vara gratis, innehåller i huvudsak tre olika spellägen; Abyss, Arena och Town.

I Abyss prånglar vi oss fram i grottor och ger monstren vad de tål med några välriktade fingerswipes. I Arena slåss du mot andra spelare och i Town fokuseras det på att du ska bygga upp en stad i Tamriel. Då spelet som nämnts är gratis kan det vara kul att åtminstone provspela denna titel.

Lämna en kommentar