Övrigt

Recension: NHL 18

NHL 18 cover image

EA Sports har i dryga 20 år klämt ut sig NHL-spel som nästan alltid varit underhållande. Efter många timmars speltid tycker jag det är dags för spelet att få smaka på lite kritiska reflektioner.

Spelet har fått ett flertal trevliga uppgraderingar om man jämför med den tidigare iterationen, NHL 17. Det nya spelläget, threes, har introducerats där du kan spela tre mot tre antingen online eller på sofflocket med en kompis.

Spelläget var underhållande ett tag och kändes speciellt kul att spela gentemot de vänner som var lite oinvigda vad gäller NHL-serien. Själva spelläget kändes dock lite väl arkad-inspirerat då spelare flög till höger och vänster på grund av den extremt påskruvade tacklingsmekaniken.

Ett nytt träningsläge introducerades även där bland annat spelbara småkurser kunde tragglas igenom för att främst nya spelare skulle komma ikapp och lära sig basfunktionerna. Samma läge gav även instruktioner hur de mest utmanande finterna skulle utföras.

Tack och lov kändes dock aldrig dessa finter särskilt fördelaktiga att använda sig av i match, de var dessutom lite väl svåra att lära sig så det kändes aldrig värt besväret.

En gammal spelmotor sätter begränsningar

Likt tidigare upplagor var det enklast att göra mål via direktskott eller via frilägen. Tyvärr existerade även situationer som nästan alltid ledde till mål. Varje upplaga av NHL verkar onekligen ha vissa spelmönster som i princip alltid leder till att ett mål görs.

I denna NHL-iteration bestod denna svaghet av att du åker från sidan till mitten av isen och avlossar ett dragskott från den sidan du kom ifrån. Vid 99 procent av fallen blir det mål. Dock går detta att försvara genom att använda sig av ett aggressivt försvarsspel då du antingen täcker pucken med kroppen eller tacklar spelaren som attackerar innan denne hinner avlossa dragskottet.

Läs mer: Lär dig mer om uppföljaren; NHL 19

En annan negativ aspekt vad gäller spelmekaniken som man ofta blir väldigt medveten om när man spelar online är det så kallade ”skill zone”-maskandet. När någon försvarar genom att spela skill zone tar denne en spelare (oftast en anfallare) och placerar denne mitt framför egen målvakt.

Detta gör att den försvarande spelaren tar bort möjligheten för det anfallande laget att kunna passa in för direktskott och täcker oftast väldigt effektivt även skott från det anfallande laget. Denna procedur möjliggörs på grund av att AI-spelarna detta år är ofantligt aggressiva och gör vissa moment mycket bättre en vad en mänskligt styrd spelare någonsin skulle lyckas med.

NHL 18 : WHAT IS THE SKILLZONE - NHL 19 Ideas

Youtubern ”Bacon Country” beskriver nackdelarna med skill zone-försvar.

I nästa års upplaga hoppas jag innerligt att EA gör AI-spelarna mer passiva så att de som spelar spelet tvingas försvara mer aktivt och därmed inte längre kan förlita sig lika mycket på AI-spelarna, i synnerhet när det ska försvaras i egen zon.

Existerar ”ice tilt” eller är det bara ett hjärnspöke?

En lite spännande konspirationsteori beskyller EA för att ge fördelar till lag som inte har särskilt duktiga spelare på spelläget Ultimate team. En ansenlig mängd inbitna NHL-spelare påstår att detta stämmer.

På diskussionsforum och liknande klagas det ofta på att vederbörande förlorat trots att denne vunnit skottstatistiken med exempelvis 47-5. Jag har själv inte märkt av någon ice tilt under de över 200 matcher jag spelat och jag hoppas verkligen att detta rykte inte stämmer.

NHL 18 - Is Ice Tilt Real? Episode 1

En NHL 18-spelare diskuterar sin upplevelse gällande ice tilt.

Grafiken är väldigt lik föregående upplaga och jag tror inte många skulle se mycket till skillnad om de jämförde de olika versionerna. Dock kan du vid årets upplaga sträcka och hålla ut klubban för att bland annat försvara och täcka passningar på ett mer effektivt sätt.

Många spellägen är till stor del oförändrade förutom Ultimate Team som fått sig några välbehövliga putsningar. Du kan nu göra uppdrag för att tjäna coins som du i din tur kan köpa spelare för. Spelläget, som är väldigt populärt, är dock likt många andra spel upplagt för att du ska spendera pengar. För att få ett Ultimate team-lag värt namnet behöver du plikttroget öppna penningpungen för att kunna brottas med de allra bästa spelarna.

Lämna en kommentar