Guider Internet

7 sätt att hålla sig anonym på internet

dator

Många svenskar är uppkopplade dygnet runt, året om. Det innebär att privat information flödar fritt på nätet. Information som bland annat internetoperatörer, cyberbrottslingar och upphovsrättstroll tar del av, såvida du inte skyddar dig på rätt sätt.

I den här guiden uppmärksammar vi 7 sätt som stärker din anonymitet på webben. Om du tar del av och tillämpar samtliga råd som ges i artikeln får du ett fullgott skydd.

Håll dig anonym på nätet i sju steg

  1. Skaffa en VPN: Så din internettrafik döljs från övervakare.
  2. Blockera tredjepartskakor: Som annonsföretag använder för att spåra dig.
  3. Installera HTTPS Everywhere: Så att dina surfsessioner förblir krypterade.
  4. Använd en sökmotor med fokus på integritet: Likt DuckDuckGo.
  5. Använd en webbläsare som inte spårar dig: Likt Epic.
  6. Var försiktig när du använder sociala nätverk: Dela inte med dig av privat information.
  7. Använd en e-posttjänst som erbjuder kryptering: Likt ProtonMail.

Nedan pratar vi mer om de steg som precis nämnts i större detalj.

1. Dölj din IP-adress med en VPN

Alla enheter som är uppkopplade på nätet har en IP-adress, som övervakare och cyberbrottslingar kan spåra med mål att ta reda på var du befinner dig samt vad du gör på internet. Med en VPN, eller VPN-tjänst, kan du dölja din IP-adress och bli anonym på nätet.

Det finns ett hundratal VPN-tjänster som nischats mot oss svenskar, och cirka trettio av dessa presterar väl. Du kan även skydda samtliga enheter, så om du exempelvis har en iPhone är en VPN för iOS en god idé.

Som vi nämnde ovan är alla VPN-tjänster inte stöpta ur samma form. De bästa VPN-tjänsterna erbjuder 256-bitars AES-kryptering, en Kill Switch som skyddar dig mot IP- och DNS-läckor samt ett inbyggt skydd som motverkar WebRTC-läckor.

VPN-tjänsterna ger det överlägset bästa skyddet, och är den bästa anomymiseringsmetoden som finns att tillgå i dagsläget.

Läs mer: Så fungerar en VPN

2. Blockera tredjepartskakor i din webbläsare

Det är främst annonsbolag som använder sig av tredjepartskakor, som i sin tur skapar annonsprofiler genom att kartlägga vilka webbsidor du besöker. På grund av det får du det tvivelaktiga nöjet att ta emot personligt anpassade annonser, som är baserade på din webbhistorik.

På grund av den problematik som nämnts ovan är det en god idé att avaktivera tredjepartskakor, så att annonsbolagen inte längre kan spåra dig. En webbsökning på ”Din webbläsare” följt av ”blockera tredjepartskakor” (tex. ”Chrome blockera tredjepartskakor”) ger dig utförlig information gällande hur du både rensar och blockerar webbkakor.

3. Använd dig av HTTPS Everywhere

Med HTTPS Everywhere installerat på din enhet kan du vara säker på att du alltid surfar med HTTPS-skydd. Webbsidor som inte erbjuder HTTPS-kryptering är osäkra då vem som helst, inklusive cyberbrottslingar och reklambolag, kan ta reda på vilka webbsidor du besöker och i förlängningen vad du gör på internet.

Lyckligtvis erbjuder nästan alla webbsidor HTTPS-skydd, men så somliga webbsideägare slarvar med säkerheten är HTTPS Everywhere en effektiv försäkran som garanterar att du surfar med ett fullgott skydd.

Nästan samtliga webbläsare, inklusive Opera, Firefox och Chrome, ser till att du alltid använder dig av HTTPS i samband med att du besöker en webbsida som ger stöd för den krypteringsstandarden. När den hänglåsliknande loggan som visas nedan återfinns i din webbläsare är du skyddad.

HTTPS icon

4. Använd en säkrare sökmotor

Google är världens mest populära sökmotor, men Google är först och främst ett annonsbolag som tjänar pengar på att sälja reklamplatser i sökmotorn samt personligt anpassad reklam via Google Adsense-programmet.

Sökmotorer likt Google och Yahoo tar även reda på vilken IP-adress du har, vilket är ett måste för att de ska kunna sälja sina reklamplatser för så mycket pengar som möjligt.

Sökmotorn DuckDuckGo har ett tydligt fokus på integritet, då de varken spårar dig eller säljer annonser. Google är dock den överlägset bästa sökmotorn i världen och de tilläggstjänster som erbjuds, likt Google Sheets, Google Docs samt Gmail är både populära och kompetenta, så även kostnadsfria. Att använda Google tillsammans med en VPN är en bra idé, då ditt IP-nummer döljs på ett effektivt sätt.

5. Använd en webbläsare med fokus på integritet

Att surfa privat via incognitoläget är en bra, men samtidigt otillräcklig skyddsåtgärd. De privata surflägen som exempelvis Chrome och Firefox erbjuder ser endast till att din webbhistorik inte sparas lokalt, men annonsbolagen samt internetoperatörer kan fortfarande kartlägga vad du gör online.

Den integritetsvurmande webbläsaren Epic, som finns tillgänglig för Windows, MacOS, iOS samt Android, ser till att annonsbolag och andra övervakare inte längre kan kartlägga din webbhistorik.

Epic browser

Tips: Utöver en säkrare webbläsare är det även en bra idé att installera Linux, då det är ett integritetsvänligt operativsystem.

6. Tillämpa försiktighet på sociala medie-sajter

Att Facebook har blivit hackade ett flertal gånger är allmänt känt, och som en konsekvens av det har cyberbrottslingar fått tag på de tillhörande inloggningsuppgifterna som efter det använts i bedrägliga syften. Du ska alltid använda dig av ett unikt lösenord på samtliga webbtjänster, så att det lösenord som cyberbrottslingarna får tag på vid en eventuell dataläcka blir verkningslöst såvida du byter lösenord direkt.

Du ska även se till att inte dela med dig av känslig information på sociala medie-tjänster likt Facebook, Twitter eller Instagram. Detta då uppgifter som vittnar om var du bor, när du planerar att resa bort eller när du fyller år kan leda till exempelvis inbrott eller identitetsstöld.

7. Använd en e-postlösning med stark kryptering

E-postövervakning är vanligt förekommande på nätet. Stora och populära aktörer likt Google samt Yahoo läser av samtliga e-postmeddelanden per automatik, för att kunna leverera personligt anpassade annonser.

Med krypterade e-posttjänster likt Tutanota och Protonmail krypteras all kommunikation från sändaren till mottagaren, så att ingen kan övervaka dina e-postmeddelanden.

Avslutning

Även om du inte har någonting att dölja är det en god idé att se till att du surfar anonymt. Upphovsrättstroll skickar kravbrev till misstänkta fildelare och sociala medie-tjänster likt Facebook slarvar med säkerheten gång efter gång.

VPN-skyddet är det bästa integritetsverktyget på listan, men trots det är de övriga metoder och verktyg som nämnts också viktiga.

Hur skyddar du dig online? Berätta gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Lämna en kommentar